Sfatul specialistului pentru luna iunie: Cum sa combati efectele nocive ale radiatiilor solare asupra pielii si parului

11 minute citire

- 15/06/2022
Ultima actualizare: 21/06/2023

Sfatul specialistului pentru luna iunie: Cum sa combati efectele nocive ale radiatiilor solare asupra pielii si parului

  Stim cat de placute sunt sesiunile de bronzat vara la piscina, totusi nu uita ca expunera excesiva la soare poate fi nociva pentru pielea si parul tau. Soarele poate fi periculos, motiv pentru care ti-am pregatit o lista de ponturi pentru a combate efectele nocive ale radiatiilor solare asupra acestora, doar continua sa citesti.

Ce sunt radiatiile solare (UVA si UVB)

Soarele emite un spectru de raze de lumina cu diferite lungimi de unda ce cuprinde: razele cosmice, razele gamma, razele X, ultravioletele (UV) constand in UVC, UVB si UVA, radiatiile vizibile, radiatiile infrarosii (IR) si undele radio. O parte semnificativa din aceste radiatii solare este filtrata de atmosfera. Razele cosmice, razele gamma, razele X si UVC sunt incompatibile cu viata, dar nu ajung pe suprafata Pamantului. Radiatia solara (UVB, UVA, radiatiile vizibile si infrarosiile) care ajunge la noi ne influenteaza organismul. Daca radiatiile infrarosii sunt cele care provoaca senzatia de caldura pe piele, radiatiile UVB si UVA sunt invizibile, reci si genereaza modificari importante la nivelul pielii.

Majoritatea razelor UVB (85%) sunt oprite de primul strat al pielii (epiderm) si doar 15% ajung mai in profunzime la nivelul dermului. Valoarea lor depinde de anotimp, altitudine si ora din zi cand ne expunem. Razele UVB sunt raspunzatoare de aparitia bronzului si a arsurilor solare. Pe termen lung, expunerea organismului la UVB poate avea efect cancerigen. Razele UVA sunt raze mai lungi decat cele UVB si patrund adanc in piele (50% din razele UVA ajung la nivelul dermului), fiind considerate si cele mai periculoase. Ele sunt prezente pe tot parcursul anului, chiar si in zilele innorate si trec si prin geamuri. Sunt responsabile de imbatranirea pielii si induc formarea radicalilor liberi care ataca structurile celulare si ADN-ul, avand potential cancerigen. Anumite suprafete reflecta mai mult sau mai putin radiatiile UV: zapada reflecta aproximativ 80% din radiatiile UV, nisipul reflecta 15%, iar apa 25%.

Care sunt riscurile?

Desi, prezenta soarelui este esentiala pentru viata noastra si prezinta efecte benefice cum sunt: sinteza vitaminei D, ameliorarea anumitor afectiuni dermatologice: psoriazis, dermatita atopica, vitiligo, mentinerea sanatatii psihice, expunerea excesiva la soare comporta numeroase riscuri:

  • Arsura solara (inflamatie/eritem) este o reactie toxica, inflamatorie la nivelul pielii, produsa de radiatia UVB, prezentand semnele clasice de inflamatie: roseata, caldura, durere si edem
  • Alergia solara sau fotodermatoza (Lucita benigna de vara este cea mai des intalnita forma de alergie solara) se manifesta cu aparitia unor reactii cutanate in urma expunerii la soare
  • Pete pigmentare (Lentigo solar sau pete brun-deschise pana la brun-inchise, ce apar in zonele expuse: maini, antebrate, torace si fata; melasma sau denumita si ,,masca gravidica” reprezentata de pete maronii ce apar pe frunte, in zona perioculara, deasupra buzei superioare sau in zona obrajilor); pistrui
  • Accentuarea portiunilor in care pielea este decolorata
  • Cresterea riscului de aparitie a mai multor tipuri de cancer de piele
  • Afectiuni oculare: arsuri corneene, fotokeratite si fotoconjunctivite ce reprezinta inflamatii ale corneei si ale conjunctivei, cataracta sau opacifierea cristalinului cu risc de orbire, pterygium sau ingrosarea membranoasa a conjunctivei, tumori oculare.
  • Imbatranirea prematura a pielii si aparitia ridurilor
  • Scaderea capacitatii de aparare a sistemului imunitar cu reactivarea unor infectii virale latente (herpesul).

Metode de combatere

  • O prima metoda de combatere a efectelor nocive ale radiatiilor solare asupra pielii este utilizarea de creme si lotiuni cu protectie SPF. Acestea protejeaza pielea impotriva arsurilor solare si combat imbatranirea cutanata prematura, stimuland si functia de apararea naturala a pielii impiedicand astfel deteriorarea ei. Totodata, ele activeaza si intensifica bronzul.

Ce reprezinta SPF?

SFP-ul  sau Factorul de Protectie Solara masoara timpul pe care il poti petrece la soare fara ca pielea sa se inroseasca, dupa ce ai folosit un anumit film protector de crema, lotiune sau gel. Fara produsul de protectie solara ne putem expune la soare in jur de 10 minute, pentru ca mai apoi pielea sa inceapa sa se inroseasca. O crema cu SFP 15 indica o perioada de protectie de 10X15 minute, una cu SFP 30, de 10X30 de minute si asa mai departe. Acest SFP se refera la protectia fata de razele UVB. Un produs de protectie solara eficient trebuie sa aiba filtre cu spectru larg, adica sa ofera protectie dubla, atat impotriva razelor UVB cat si pentru UVA.

Este indicat ca Factorul de Protectie pentru UVA  sa fie minimum o treime din SPF, cu toate acestea nici un produs chiar si cu SPF maxim nu ofera ,,ecran total’’. Protectia solara se poate baza pe absorbtie (cu ajutorul compusilor chimici organici), imprastiere sau pe reflectarea radiatiilor ultraviolete (cu ajutorul particulelor anorganice si organice). Substantele care absorb razele UV actioneaza ca niste filtre solare, iar cele care le resping actioneaza ca niste ecrane.

Filtrele minerale (de exemplu: oxidul de zinc, dioxidul de titan), adera la suprafata pielii, acoperind-o cu un strat protector si au avantajul ca nu prezinta efecte adverse, putand fi utilizate si pe pielea copiilor. Eficacitatea unui produs de fotoprotectie depinde si de fototipul individual, cantitatea si frecventa aplicatiilor produsului, cantitatea de produs absorbit, precum si de activitatea desfasurata (de exemplu: inotul indeparteaza mai repede produsul si necesita aplicatii repetate).

Avene - Triasorb fluid protectie solara SPF 50+ 50ml

Clasificarea fototipurilor pielii

Fototipul reprezinta capacitatea diferita a pielii de a se bronza sub actiunea UV. Reactia la expunerea moderata la UV pentru culorile pielii:

  • Se arde, nu se bronzeaza - Alb deschis
  • Se arde si se bronzeaza - Alb deschis
  • Se arde uneori, apoi se bronzeaza - Alba
  • Se bronzeaza, nu se arde - Maro deschis
  • Se bronzeaza, nu se arde - Maro
  • Se bronzeaza, nu se arde - Maro inchis  

Gradul de bronzare este determinat genetic. Cantitatea de melanina (pigmentul pielii) e de cinci ori mai mare la fototipurile IV – VI decat la cele I – III . Cu cat aveti un fototip mai mic (I, II), cu atat aveti nevoie de un factor de protectie mai ridicata. Indicele SPF trebuie sa fie ales in functie de tipul de piele si de intensitatea radiatiei solare (mare, munte etc).

  • SPF 6 = protectie foarte redusa
  • SPF 15 = protectie medie
  • SPF 30 = protectie inalta
  • SPF 50 = protectie foarte inalta

Referitor la produsele de protectie solara:

  • Aplicati o cantitate generoasa de produs (2-3 straturi) si incercati sa il distribuiti cat mai omogen, pentru a obtine o protectie cat mai uniforma (este necesar sa aplici 2 mg produs de protectie pe o suprafata de 1-2 cm).
  • Dupa aplicare, asteptati 20-30 de minute inainte de a iesi afara si nu uitati sa reaplicati la fiecare doua ore daca petreceti mai mult timp in exterior.
  • Pentru ca protectia solara isi pierde din grosime din cauza transpiratiei sau a apei, cel mai bine este sa o reaplicati (la doua-trei ore), chiar daca eticheta produsului poarta mentiunea „rezistent la apa sau la transpiratie”

Pentru persoanele care folosesc crema hidratanta si fond de ten, ordinea aplicarii este importanta: se incepe cu crema hidratanta, apoi produsul de protectie solara, iar la sfarsit, fondul de ten (de preferat ar fi sa contina si acesta SPF). Chiar daca folosim mai multe produse care contin SPF, acestea nu se cumuleaza. Folosirea unui produs hidratant inainte de aplicarea protectiei solare ajuta pielea sa tolereze mai usor ingredientele filtrelor de protectie continute de acestea.

La Roche-Posay - Anthelios spray matifiant invizibil pentru fata SPF 50 75ml

Reaplicarea produsului solar peste machiaj se face mai usor cu ajutorul unui spray sau pudra cu factor de protectie. Pentru a face alegerea potrivita privind potectia solara a pielii se iau in calcul: tipul de piele (uscata, sensibila, intoleranta, grasa, mixta etc.), fototipul pielii (culoarea pielii si comportamentul la soare), dar si prezenta unor afectiuni (diabet, imunitate scazuta, istoric familial predispozant la anumite afectiuni dermatologice etc.) Desi de multe ori suntem preocupati de SPF-ul produsului ales, este foarte important si tipul produsului pe care il folosim, avand la dispozitie optiuni diverse: creme, lotiuni, spray-uri, pudre.

Este bine sa alegem un produs in functie de nevoile si caracteristicile pielii tale: Crema este cel mai frecvent produs de protectie solara intalnit si exista intr-o gama larga de varietati pentru ten sau corp. Deoarece contin ingrediente hidratante, cremele sunt recomandate pentru persoanele cu pielea uscata. Pentru cei care au pielea grasa sau predispusa la acnee, este indicata evitarea aplicarii acestui tip de produs in zonele cu sebum in exces. Sunt agreate produse cu textura fluida (vezi Fluid nuantator SPF50+ Triasorb de la Avene) sau gel care nu contin parfum si care sunt noncomedogenice (nu blocheaza porii). Pielea sensibila necesita creme hipoalergenice care sa nu contina substante cu potential alergen (de exemplu: PABA sau acid para-aminobenzoic) sau parfum.

De altfel, gamele dermato-cosmetice au dezvoltat o serie de produse cu protectie solara speciale pentru diversele afectiuni ale pielii: acnee, roseata, cuperoza, pete pigmentare. Acestea ofera o protectie optima impotriva efectelor nocive ale soarelui, imbunatind aspectul pielii. Cremele prezinta o vascozitate crescuta, oferind astfel protectie pentru mai mult timp. De asemenea, se utilizeaza si ca baza de machiaj (vezi crema cu SPF50+ Triasorb, Avene).

Laptele sau lotiunea cu protectie solara are o textura mai fina in comparatie cu cremele de protectie solara, fiind totodata mai usor de aplicat pe toata suprafata corpului. Este o emulsie ulei in apa care se intinde usor si formeaza un film protector la nivelul pielii. Pentru ca laptele formeaza un strat mai subtire de protectie decat o crema, nu se recomanda atunci cand faci sport sau petreci mult timp afara si ai nevoie de protectie sporita.

Gelul este recomandat pentru cei care prefera o textura lejera pe piele. Gelurile sunt transparente, se aplica si se intind usor pe piele si nu lasa o senzatie lipicioasa la final precum alte tipuri de protectie solara. Deoarece au un continut mult mai mic de ulei, sunt recomandate persoanelor care au pielea predispusa la acnee sau a caror pori sunt mereu incarcati din cauza sebumului. Desi isi pastreaza capacitatile de protectie solara, din cauza continutului mai mic de ulei, necesita o reaplicare mai deasa decat o crema sau o lotiune.

Spray-ul prezinta avantajul modului de aplicare prin pulverizare pe piele. Se utilizeaza mai ales pentru a oferi protectie scalpului si parului, frecvent neglijate. In plus, este usor de folosit cand vine vorba de reaplicarea protectiei solare.

Stick-ul se adreseaza protectiei solare a buzelor, mai ales in zonele unde radiatiile solare sunt intense. Desi efectele radiatiilor solare la nivelul parului, nu sunt la fel de nocive ca cele resimtite la nivelul pielii, totusi ingrijirea acestuia nu trebuie neglijata.

Klorane - Sampon uscat cu extract de urzica 150ml

Pentru protectia parului iti recomandam, in primul rand, o palarie cu bor lat de minimum 4-5 cm care sa iti protejeze podoaba capilara si pielea scalpului in zilele caniculare. Astfel, vei evita degradarea parului, distrugerea structurilor proteice si a pigmentilor parului, si il vei pastra sanatos si fericit. Parul inchis la culoare este mai predispus la deteriorare sub actiunea razelor solare. Totodata, palaria sau sapca iti va proteja si ochii de razele nocive solare. In plus, opteaza pentru ochelari cu filtru UV pentru protectia ochilor. Se recomanda, mai ales vara in vacante, calatorii, utilizarea de produse ce contin filtre anti-UV pentru protejarea parului (ser, balasam, spray), dar se impune si limitarea expunerii la soare.

Alte masuri preventive pentru a minimaliza degradarea parului implica:

  • reducerea utilizarii produselor de styling, mai ales a celor care contin alcool (usuca parul)
  • limitarea tratamentului termic pentru par (uscator, placa, ondulator) si aplicarea inaintea acestuia de masti sau creme pentru protectie termica
  • pastrarea unei nuante cat mai aproape de cea naturala cu ajutorul produselor de vopsit care contin pigmenti naturali care nu afecteaza structura firului de par
  • spalarea parului la iesirea din apa marii sau din piscine (sarea, clorul agreseaza parul) si folosirea unui balsam fara clatire pentru a crea o bariera de protectie pentru par

Mai mult de atat, pentru a oferi un plus de rezistenta parului, dupa o zi petrecuta la soare iti recomandam folosirea de produse de ingrijire mai blande, fara sulfati, dar care contin ingrediente hidratante si protectoare. Pe langa aceasta, fortifica parul de la radacina pana la varfuri si confera stralucire si luciu intens. O alta optiune la indemana sunt mastile pentru par cu putere mare de hidratare datorita principiilor active naturale cu rol nutritiv pentru par. Pentru ca spalatul excesiv in cursul sezonului cald poate sensibiliza parul la actiunea radiatiilor UV, se poate apela la folosirea sampoanelor uscate.

Alte metode de combatere a efectelor nocive ale soarelui sunt:

  • Hidratarea corecta (interna) a organismului printr-un consum de minim 3 l pe zi in perioada verii si 2.5 l in celelalte perioade ale anului. Apa aduce multe benficii corpului printre care: prevenirea imbatranirii premature a pielii, accelerarea metabolismului, cresterea rezistentei in fata stresului, dar si imbunatatirea functiilor cognitive. Hidratarea pielii (externa) cu ajutorul cremelor hidratante pentru corp si fata, care calmeaza pielea supraincalzita, contribuie la refacerea barierei cutanate, pielea devenind supla si catifelata, prevenind astfel descuamarea si prelungind bronzul.
  • Purtarea de haine lejere, dar care sa acopere cat mai multa piele, cu o tesatura relativ deasa care sa nu permita patrunderea razelor solare; evitarea hainelor semitransparente sau pe cele din bumbac 100%. Se pare ca cel mai bine  protejeaza poliesterul, care se usuca mai repede, eliminand transpiratia. Cat despre culori, olivul, kakiul si negrul sunt cele mai indicate, pentru ca nu vor permite razelor sa ajunga la piele si sa o arda.
  • Evitarea expunerii la soare in intervalul considerat periculos: 11.00-16.00.

Acestea sunt metodele de combatere a efectelor nocive ale radiatiilor solare asupra pielii si parului. Acum te poti bucura de sesiunile de bronzat de la piscina fara a-ti face griji!  

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos