Cum putem trata corect gripa si raceala?

4 minute citire

- 07/03/2022
Ultima actualizare: 12/12/2023

Cum putem trata corect gripa si raceala?

Cum apar raceala si gripa?

In sezonul rece, gripa si raceala sunt cele mai frecvente afectiuni. Acestea sunt infectii contagioase cauzate de virusuri si se transmit prin contact direct, mai ales prin intermediul aerosolilor generati prin tuse sau stranut.

Care este diferenta dintre raceala si gripa? 

In raceala comuna (coriza, guturai) sunt implicate de cele mai multe ori de rinovirusuri (50% din cazuri), dar si coronavirusuri, adenovirusuri sau virusuri paragripale. In cazul racelii simptomele sunt mai usoare si de obicei nu apare febra. 

Simptomele apar de regula dupa aproximativ 2 zile de la infectare si dureaza intre 5 si 14 zile.  In cazul in care aceasta perioada se prelungeste, iar simptomele devin intense si insuportabile, va recomandam sa consultati un medic. 

Cele mai intalnite simptome, in cazul racelilor sunt: 

  • Stranutul 
  • Nasul infundat
  • Dureri in gat
  • Rinoree
  • Tuse moderata

Gripa are perioada de incubatie intre 1-4 zile si este cauzata de virusul gripal A, B sau C (Influenza A, B sau C). Aceasta afectiune respiratorie buteaza brusc cu febra si este insotita de simptome mai puternice. Motivul pentru care epidemiile de gripa apar in timpul iernii este reprezentat de aerul rece si uscat, care confera o rezistenta crescuta virusului.

Gripa are vine la pachet cu simptome mai intense la nivelul intregului organism precum: 

  • Febra (pana la 39-41 grade Celsius)
  • Frisoane
  • Dureri musculare, articulare
  • Dureri de cap severe
  • Oboseala severa
  • Dureri de gat
  • Secretii nazale mai abundente
  • Varsaturi 
  • Tuse uscata la inceput, ce poate deveni productiva

Persistenta simptomelor mai mult de 2 saptamani poate indica o infectie secundara bacteriana, caz in care va recomandam un consult medical, pentru prescierea unui tratament potrivit.

In cazul gripei, sistemul imunitar este mult mai afectat, de aceea iti recomandam consumul mare de lichide, repaus pe cat posibil si administrarea vitaminelor.

Dintre medicamentele fara reteta indicate in tratamentul simptomatic al starilor gripale, iti recomandam:

Care sunt recomandarile farmacistului in cazul unei raceli simple? 

#Imunitate

In cap de lista, la capitolul imunostimulente, se afla Molekin Imuno, disponibil in 3 variante:

Molekin Imuno 30 comprimate - Zdrovit

                                        Molekin Imuno 20 comprimate efervescente - Zdrovit

  • La plic pentru persoanele vegetariene:

Molekin Imuno 10 plicuri - Zdrovit

Molekin Imuno, este un supliment alimentar ce contribuie la mentinerea sistemului osos si muscular, avand o concentratie optima de vitamina C, vitamina D si Zinc care ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar. 

#Durere in gat

In cazul in care durerile in gat, iti dau batai de cap iti recomandam Septosol cu albastru de metilen pentru ameliorarea durerilor si dezinfectarea cailor respiratorii superioare.

                                         Septosol cu albastru de metilen 20compr. de supt

Este un produs cu extracte de echinaceea, ulei de busuioc, de eucalipt, lamaie, ghimbir si ienupar. Ca si mod de administrare, in cazul adultilor recomandam 1 comprimat de 3 ori pe zi timp de 3-5 zile. 

Este indicat sa nu mai consumi nimic timp de 30 de minute dupa administrarea acestuia, astfel incat sa poata calma zona afectata.  

#Tuse

In cazul simptomelor de tuse, iti recomandam un sirop natural pe baza de plante si uleiuri esentiale. Biosept sirop este un supliment alimentar care actioneaza si impotriva virusurilor respiratorii, ameliorand rapid disconfortul respirator. 

 

                                               Fares - Biosept sirop cu miere vitamina C si propolis (A13) 100ml

Este un produs foarte bine tolerat si poate  fi administrat atat adultilor, cat si copiilor sau femeilor care alapteaza.

Sfaturi pentru prevenirea racelii in orice sezon

Atat raceala, cat si gripa se raspandesc rapid si  din acest motiv  iti recomandam sa eviti pe cat posibil locurile aglomerate, sa porti masca si sa iti speli mainile des pentru indepartarea microbilor.  

#5 Sfaturi esentiale pentru un organism sanatos:

  • Consuma multe lichide pentru hidratarea organismului, de preferat ceaiuri calde in sezonul rece. 
  • Consuma legume si fructe proaspete pentru o dieta echilibrata. 
  • In lunile care se termina cu -,,rie” iti recomandam administrarea vitaminei D3, pentru sustinerea sistemului imunitar, osos si digestiv.  
  • Dormi suficient, in timpul somnului organismul se reface mult mai bine. 
  • Incearca sa faci plimbari scurte sau gimnastica minim 30 de minute pe zi, pentru un tonus mai bun.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos