Circulatia periferica deficitara

3 minute citire

- 26/11/2022
Ultima actualizare: 19/07/2023

Circulatia periferica deficitara

Pe durata iernii, datorita temperaturilor scazute, organismul uman transporta cu prioritate o parte din sangele care ar trebui sa ajunga la maini si picioare catre organele interne, inima, creier sau rinichi, pentru a pastra buna functionare a acestora. Fenomenul de maini si picioare reci apare atunci cand vasele de sange se strang sau sunt usor obstructionate. Astfel ca mainile si picioarele isi pot schimba culoarea, trecand de la un roz sanatos la mov, portocaliu pana la albastru si chiar alb. Pe masura ce se reincalzesc, culoarea acestora se modifica in ordine inversa. Nu numai expunerea la frig poate declansa tulburari de circulatie periferica. Extremitatile reci ale corpului pot constitui si simptomul unor afectiuni medicale cum sunt:

  • bolile cardiace
  • arteroscleroza - depunerea de colesterol pe vasele de sange, fapt ce determina ingustarea acestora si reducerea fluxului de sange la nivel periferic)
  • diabetul
  • hipotiroidismul - secretia insuficienta a hormonilor tiroidieni
  • anemia
  • bolile inflamatorii
  • sindromul Raynaud (contractia vaselor de sange la nivelul extremitatilor)

Circulatia periferica deficitara poate afecta persoane de toate varstele, mai ales atunci cand corpul nu este protejat corespunzator impotriva frigului. Dar exista si anumiti factori favorizanti precum fumatul, care provoaca ingustarea vaselor de sange, scazand astfel si circulatia sangelui, sedentarismul, consumul exagerat de cafea, alcool, care contribuie la restrictionarea fluxului de sange cald catre maini si picioare in favoarea reincalzirii corpului. Acesta este un mecanism normal de autoprotectie a organismului pentru a face fata la temperaturile scazute si expunerii prelungite la frig.

Sfaturi utile pentru ameliorarea circulatiei periferice deficitare:

  • Evitati pe cat posibil statul prelungit pe scaun sau in picioare. Daca nu aveti de ales, flexati ocazional picioarele pentru a permite sangelui sa circule catre inima. In cazul in care petreceti mult timp in picioare, mutati greutatea de pe un picior pe altul, pentru a alterna presiunea exercitata asupra venelor.
  • De asemenea, pentru a contracara efectele sedentarismului, incercati sa faceti pauza 5-10 minute la fiecare ora, timp in care sa va plimbati sau sa faceti mici exercitii de stimulare a circulatiei periferice. Miscarea degetelor de la picioare si rotatia gleznelor in sensul acelor de ceasornic si invers stimuleaza circulatia periferica.
  • Purtarea preventiva a ciorapilor compresivi. Acestia pot imbunatati circulatia la nivelul picioarelor. Ciorapii medicinali exercita o presiune externa blanda asupra muschilor si vaselor de sange din membrele inferioare, reducand circumferinta piciorului si imbunatatind circulatia la acest nivel. Realizati dintr-un material elastic, acestia comprima venele si previn stagnarea sau reintoarcerea sangelui neoxigenat. Compresia este mai mare la nivelul gleznei si scade treptat pana mai sus.
  • Evitati purtarea de incaltaminte incomoda si tocuri prea inalte sau piese de imbracaminte care sa va stranga la nivelul gleznei, gambei sau taliei.
  • Evitati sa stati picior peste picior, deoarece acest lucru comprima circulatia si accentueaza fenomenul de insuficienta circulatorie periferica.
  • Faceti miscare! Mersul pe jos, alergatul sau inotul sunt activitati potrivite care sa puna in miscare sangele de la nivelul picioarelor.
  • Tineti-va sub control greutatea, pentru ca daca este prea mare, poate fi un factor de risc pentru aparitia sau agravarea afectiunilor venoase.
  • Masati mainile si picioarele de jos in sus pentru a ajuta intoarcerea sangelui de la extremitati spre inima, cu unguente ce produc relaxare musculara si vasodilatatie, precum: Vitella Vein, Ruscoven, Fluxiv sau Vitaleg.
  • Circulatia periferica deficitara poate fi de asemenea ameliorata si cu ajutorul suplimentelor alimentare care produc vasodilatatie si contribuie astfel la o circulatie sanguina normala. Unul dintre cele mai bune remedii il reprezinta extractul din frunze de Ginkgo biloba. Acesta stimuleaza in egala masura circulatia periferica si cerebrala, mentine elasticitatea vaselor sanguine, intareste membranele celulelor, incetinind instalarea aterosclerozei, creste fluxul sanguin si dilata vasele de sange.
  • Alaturi de ginko-biloba, magneziul (vedeti Magnerot care contine orotat de magneziu), potasiul, vitaminele din complexul B si vitamina C mentin troficitatea vasculara si nervoasa, ducand la rezultate bune in tratamentul insuficientei circulatorii periferice.
  • Alte extracte din plante care contribuie la reducerea semnelor insuficientei venoase sunt: castanul salbatic, ghimpele, ardeiul iute, ghimbirul, dar si curcuminul. Extractul din seminte de struguri este de asemenea cunoscut pentru actiunea venotonica si vasculoprotectoare. Usturoiul are, de asemenea, efect vasodilatator. Numeroase suplimente ce sustin circulatia periferica utilizeaza principii active din categoria bioflavonoidelor cum sunt: rutin, troxerutin, hisperdina si diosmina.
  • Hidratati-va bine, cu minim 2 litri de lichide pe zi si adoptati o dieta bogata in fructe si legume, care sa asigure un aport optim de vitamine, magneziu, potasiu, recomandate celor cu o circulatie periferica deficitara. 

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos