5 exercitii pentru a-ti imbunatati acuitatea vizuala

5 minute citire

- 21/08/2018
Ultima actualizare: 22/03/2023

5 exercitii pentru a-ti imbunatati acuitatea vizuala

  Anii petrecuti in fata calculatorului, telefonului mobil si televizorului isi spun cuvantul asupra sanatatii ochilor, astfel ca nu este de mirare ca mai mult de jumatate din populatia globului prezinta afectiuni oculare. Pentru ca dispozitivele digitale au devenit indispensabile vietii noastre atat la serviciu, cat si acasa, perioada de expunere la acestea a crescut, ajungandu-se in medie la 6-9 ore pe zi. In urma focalizarii privirii pe un monitor pentru perioade de timp indelungate, mai mult de 3 ore pe zi, fara intrerupere, acuitatea vizuala are de suferit.

Acuitatea vizuala reprezinta capacitatea de a distinge un obiect la o distanta fixa si de a-i aprecia forma, dimensiunea, conturul si detaliile. Deteriorarea sanatatii ochilor are repercursiuni asupra vietii de zi cu zi influentand: capacitatea de a conduce autovehicule, de a scrie, de a citi, de a te deplasa si orienta in spatiu. In acest articol vei afla 5 exercitii pentru a-ti imbunatati acuitatea vizuala si cauzele acesteia.

Cauzele scaderii acuitatii vizuale

Cauzele scaderii acuitatii vizuale sunt numeroase, cele mai frecvente fiind:

  • Expunerea la ecranele device-urilor

Expunerea la ecranele device-urilor (telefoane mobile, tablete, laptop-uri) poate afecta in timp acuitatea vizuala. Motivul este ca pentru a vedea un obiect de aproape, ochii folosesc mai multe zone musculare, iar timpul indelungat in fata device-urilor enumerate mai sus ii suprasolicita.

  • Clipirea rara

Atunci cand esti foarte atent la un anumit obiect (ecranul laptop-ului, hartii, carti), exista o tendinta de a clipi mai rar. Clipirea rara duce la o slaba lubrifiere a ochilor si chiar uscarea acestora. In cele din urma, se poate ajunge la scaderea acuitatii vizuale. Clipitul regleaza glandele lacrimale, iar lichidul lacrimal umezeste ochii si ii curata de impuritati. Daca totusi ochii continua sa fie uscati, puteti apela la utilizarea de lacrimi artificiale, mai ales cele care nu au in compozitie conservanti sunt foarte bine tolerate si ajuta la refacerea filmului lacrimal.

  • Expunerea la lumina prea puternica/prea slaba si la lumina albastra

Expunerea ochilor la o lumina prea puternica sau prea slaba, mai ales atunci cand faci activitati care solicita ochii (spre exemplu: cititul), duce la extenuarea sfinctelelor pupilelor. Acest fapt determina o scadere a acuitatii vizuale daca nu iei masuri. De altfel, majoritatea electronicelor moderne (tableta, calculator, telefon, TV) emit lumina albastra, care in timp, scade acuitatea vizuala si prin expunerea regulata la acestea contribuie la aparitia unor afectiuni oftalmologice, cum sunt cataracta sau degenerescenta maculara. Supraexpunerea la lumina albastra poate cauza leziuni retiniene prin absorbtia acestei lumini de catre pigmentii maculari (luteina si zeaxantina), provocand degenerarea si chiar moartea celulelor retiniene cu aparitia de leziuni severe si ireversibile precum degenerescenta maculara legata de varsta. Daca aceasta expunere la lumina albastra produce efecte benefice pe timpul zilei precum cresterea atentiei, a timpului de reactie si a dispozitiei, nu acelasi lucru se intampla si noaptea. Astfel ca la persoanele care lucreaza noaptea la calculator poate aparea reducerea secretiei de melatonina care  perturba ritmul somn-veghe (insomnii). Se recomanda sa evitam folosirea device-urilor electronice cu 2-3 ore inainte de a merge la culcare, iar pentru cei care lucreaza in ture de noapte sa foloseasca lentile de protectie care blocheaza lumina albastra.

  • Afectiunile oculare preexistente:
  • conjunctivitele, cataracta, glaucomul, degenerescenta maculara senila, traumatismele oculare, dezlipirea de retina etc.., care sunt insotite de scaderea acuitatii vizuale.
  • viciile de refractive (tulburari in formarea imaginii pe retina: miopie, hipermetropie, astigmatism etc..)
  • Cresterea incidentei afectiunilor metabolice care afecteaza si acuitatea vizuala (hipertensiune arteriala, diabet, tulburari endocrine etc.)
  • Predispozitia genetica
  • Varsta
  • Neutilizarea ochelarilor de vedere sau ai celor de soare

Ochii trebuie protejati de razele solare, cu ajutorul lentilelor heliomate (in cazul purtatorilor de ochelari de vedere) sau prin ochelari de soare cu protectie UV care folosesc lentilele polarizate pentru blocarea reflexiilor orbitoare.

  • Alimentatia dezechilibrata si carentele de vitamine si minerale

Este indicat ca din dieta ta sa nu lipseasca:

  • Alimentele bogate in luteina si zeaxantina (oua, varza, spanac)
  • Fructele galben-portocalii si legumele care contin beta caroten, precursor al vitaminei A (morcovi, mango, piersici, caise, ananas, mere, pere)
  • Fructele si legumele bogate in vitamina C si antioxidanti (portocale, capsuni, afine, rosii, ardei verzi, broccoli etc.)
  • Alimentele bogate in vitamina E (migdale, avocado, alune, fistic, nuci, seminte de floarea-soarelui)
  • Alimente bogate in Omega 3 si Omega 6: peste, ulei masline etc.

  Exista si suplimente nutritive care au in compozitie nutrienti, antioxidanti, extracte din plante, minerale, vitamine si oligoelemente care sustin sanatatea aparatul vizual. Acestea ajuta la cresterea acuitatii vizuale pe timp de noapte si a capacitatii de distingere a culorilor, protejeaza circulatia capilara si venoasa de la nivelul ochilor si reduc stresul oxidativ de la nivel ocular (radiatii UV).

In final, iti prezentam si cele 5 exercitii pentru a-ti imbunatati acuitatea vizuala:

  1. Exercitiul pentru antrenarea muschilor oculari prin focus gradual

Primul exercitiu pe care ti-l recomandam pentru antrenarea muschilor ochilor si imbunatatirea acuitatii vizuale este unul foarte usor. Aseaza-te intr-o pozitie confortabila si ia un creion in mana. Tine-l vertical si apropie-l de fata. Focuseaza varful pixului timp 3 secunde, iar apoi intinde usor mana ca pixul sa se departeze de fata ta, in timp ce mentii varful focusat. In acelasi mod, apropie mana gradual. Repeta pasii de mai sus pentru 1-2 minute.

  1. Exercitiul pentru antrenarea muschilor oculari prin focus instant

Acesta este un exercitiu de 2-3 minute. Din nou, aseaza-te intr-o pozitie confortabila. Focuseaza-ti privirea pe ceva foarte apropiat de ochi, iar apoi timp de 4-5 secunde pe ceva aflat la 6-10 metri de tine. Repeta aceasta miscare pentru aproximativ 1-3 minute. Acest exercitiu va fortifica muschii oculari si iti va imbunatati vederea generala, de apropiere si de la distanta.

  1. Exercitiul pentru relaxarea muschilor oculari

Acest exercitiu pentru relaxarea muschilor oculari este placut si util totodata. Tot ce trebuie sa faci este sa iti pui palmele pe ochi, sa inspiri si sa expiri profund si sa iti relaxezi muschii oculari. Urmareste-ti respiratia, bucura-te de acest repaus vizual si multumeste-le ochilor pentru toate lucrurile, oamenii si locurile frumoase pe care le poti vedea cu ajutorul lor.

  1. Exercitiul de clipire constienta

De multe ori, esti foarte atent la actiunea pe care o realizezi si uiti sa clipesti. De aceea, un exercitiu de clipire constienta te va ajuta mai mult decat crezi! Pentru 2 minute clipeste la fiecare 3-4 secunde si observa cum iti simti ochii. Apoi, nu clipi cate 30 de secunde in urmatoarele 2 minute. Repeta acesti pasi de 4 ori si vezi cum te simti.

  1. Exercitiul optului intors

Ultimul exercitiu este unul distractiv! Tot ce trebuie sa faci este sa iti imaginezi cifra 8 intoarsa pe orizontala in fata ta, la o distanta de 4-5 metri, si sa urmaresti conturul cifrei de 5 ori intr-un sens, apoi de 5 ori in cealalt sens. Daca iti este dificil sa faci acest joc de imaginatie, gandeste-te ca ai un laser cu care desenezi cifra 8 si iti va fi mai usor.

Acestea au fost cele 5 exercitii pe care ti le recomandam pentru sustinerea acuitatii vizuale. Daca intampini probleme de vedere grave, te sfatuim sa ceri sfatul unui medic specialist care iti va da diagnosticul si tratamentul potrivit afectiunii tale.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos