Sfatul specialistului pentru luna martie: Ce trebuie sa stii despre sinuzita

14 minute citire

- 01/03/2022
Ultima actualizare: 16/01/2024

Sfatul specialistului pentru luna martie: Ce trebuie sa stii despre sinuzita

Ce este sinuzita?

Sinuzita reprezinta inflamatia care afecteaza una sau mai multe din cele patru perechi de cavitati ale oaselor craniene, numite sinusuri. Inflamatia sau infectia la nivelul sinusurilor este cauzata de diverse infectii cu virusi, bacterii, fungi sau de alergii. Sinusurile paranazale sunt cavitati osoase ale caror pereti sunt captusiti de o mucoasa identica cu mucoasa nazala, care se poate inflama in anumite conditii patogenice. In mod normal, sinusurile sunt sterile, iar fiecare dintre ele comunica cu fosele nazale prin mici conducte ce permit trecerea aerului si drenarea mucusului care apoi, se elimina prin fosele nazale. Infectiile nazale (virale, bacteriene) duc la inflamarea mucoasei nazale si din cauza proliferarii microbiene, mucusul nu mai este drenat in mod normal, existand riscul obstruarii sinusurilor. Apare astfel, durerea si senzatia de presiune la nivelul fetei, caracteristice sinuzitei din cauza acumularii unor colectii purulente la nivelul sinusurilor. Sinuzita este o afectiune des intalnita, in sezonul rece, la toate categoriile de varsta (copii, tineri, adulti sau varstnici), umezeala si variatiile de temperatura specifice acestei perioade fiind factori predispozanti.

Tipurile de sinuzita

In functie de durata, sinuzita poate fi de 2 tipuri:

  1. Sinuzita acuta - dureaza de obicei aproximativ 3 saptamani si are un debut brusc; de multe ori, aceasta survine ca urmare a unei infectii virale a cailor respiratorii superioare. Bacteriile responsabile de sinuzita acuta sunt: Streptococus pneumoniae, Haemophilus influenzae si Moraxella catarrhalis.
  2. Sinuzita cronica - dureaza de obicei aproximativ 3-8 saptamani; atunci cand sinuzita nu raspunde la medicatia uzuala sau cand nu este tratata corespunzator, devine recurenta, iar manifestarile sale depasesc 6 saptamani, instalandu-se cronicitatea. Aceleasi bacterii care cauzeaza sinuzita acuta sunt responsabile si de cea cronica, la care se mai adauga bacteriile anaerobe si Stafilococul auriu. Ciupercile (fungii) duc la aparitia sinuzitei cronice, la persoane care au afectiuni cronice in care imunitatea organismului este scazuta (HIV, diabet etc.).

Netratata corect, sinuzita acuta poate evolua spre sinuzita subacuta si cronica. Cele mai frecvente complicatii se fac prin extinderea procesului infectios la organele invecinate: otite, faringoamigdalite, laringite sau traheobronsite, prin drenarea secretiilor purulente in spatele nasului; puroiul din sinus poate distruge peretii sinusali patrunzand in vecinatate, ajungandu-se astfel la abces orbito-ocular, abces cerebral, meningoencefalite sau pareze ale nervilor cranieni ce inerveaza fata. In functie de sinusul afectat, sinuzitele mai pot fi:

  • Sinuzite frontale, localizate la nivelul fruntii
  • Sinuzite maxilare, localizate la nivelul maxilarului
  • Sinuzite etmoidale, situate la nivel etmoidal
  • Sinuzite sfenoidale, ce afecteaza osul sfenoid

Pentru cazuri grave pentru tratarea sinuzitei poate fi nevoie de operatie de deviatie de sept.

Care sunt cauzele sinuzitei?

Cele mai frecvente cauze ale sinuzitei sunt:

  • infectii ale cailor respiratorii superioare
  • deviatia de sept nazal poate restrictiona sau bloca caile de drenaj ale sinusurilor
  • fumatul (activ sau pasiv)
  • mediul de viata toxic (poluarea atmosferica)
  • frigul
  • aerul conditionat
  • alergiile respiratorii (rinita alergica, astmul alergic)
  • rinita acuta purulenta
  • rinita cronica hipertrofica
  • polipoza nazala (polipii pot bloca fosele nazale sau caile naturale de drenaj ale sinusurilor)
  • abcesele dentare favorizeaza aparitia sinuzitei maxilare
  • varsta (desi uneori sinuzita apare la sugari si copii mici, este mai frecventa la adulti; sinusurile se formeaza progresiv pana la varsta de 12 ani)
  • traumatismele cranio-faciale: fractura oaselor nazale sau ale fetei poate cauza obstructia cailor de drenaj sinusale
  • malformatii congenitale nazale sau ale sinusurilor ce pot determina blocarea acestora
  • alte afectiuni medicale: complicatiile fibrozei chistice, refluxului gastroesofagian sau HIV si alte boli ale sistemului imun pot determina blocaje nazale.

Care sunt simptomele sinuzitei?

Ambele tipuri de sinuzita se manifesta prin urmatoarele simptome:

  • presiune la nivelul fetei (durere faciala deasupra sprancenelor, a dintilor, in jurul ochilor si in spatele acestora)
  • secretiile nazale persistente de culoare galbena sau verzui, cu aspect purulent, indica o infectie bacteriana ce necesita tratament cu antibiotic; daca secretiile sunt apoase, atunci pot indica o simpla raceala.
  • cefalee (durere de cap, la nivelul sinusurilor)
  • ochi inflamati
  • obstructie nazala persistenta
  • tuse cu expectoratie
  • febra (in primele zile ale sinuzitei)
  • respiratie ingreunata si urat mirositoare
  • stare de oboseala
  • diminuare sau pierderea simtului mirosului

Consultarea unui medic specialist (ORL) in vederea stabilirii unui diagnostic corect si pentru a stabili schema de tratament corespunzator se impune pentru a preveni complicatiile mai grave ale sinuzitei (meningita, osteomielita etc.). Dintre simptomele care pot indica aparitia unei complicatii mentionam:

  • tulburari de vedere (uneori vedere dubla)
  • congestie (edem) la nivelul ochilor
  • schimbari ale starii de constienta

Metode de preventie ale sinuzitei

Pentru a preveni aparitia sinuzitei in organism, in primul rand, trebuie sa eviti racelile prin pastrarea unei igiene atente a mainilor, cat si evitarea contactului cu persoanele bolnave.

De asemenea, foarte importanta este intarirea organismului prin adoptarea unui stil de viata echilibrat in ceea ce priveste nivelul de stres, activitatea fizica, odihna si alimentatia. In anotimpul rece, iti poti sustine imunitatea organismului cu suplimente alimentare ce contin principii active naturale (vitamine, minerale, antioxidanti, extracte din plante, ciuperci medicinale, bacterii benefice, fibre etc.).

Vaccinarea precoce inaintea debutului sezonului rece este necesara pentru a evita infectia gripala si, in consecinta, evitarea infectiilor de cai respiratorii superioare. Iarna, aerul uscat din locuinte contribuie la formarea congestiilor nazale si, de aceea, trebuie intretinuta umiditatea (care favorizeaza fluidificarea secretiilor) prin utilizarea de umidificatoare care restabilesc echilibrul atmosferic (umiditate 40%-50%).

AIRBI - Umidificator si purificator de aer Airwasher Prime

Daca suferi de anumite alergii, este recomandat sa eviti pe cat posibil expunerea la alergeni (polen, praf, acarieni, par de animale etc.) sau la substante poluante. Fumul de tigara irita sinusurile, prin urmare se impune atat evitarea expunerii la fumul de tigara, cat si renuntarea la fumat. De asemenea, este recomandata evitarea inotului (scufundarilor) sau a calatoriilor cu avionul care implica schimbari bruste de presiune mai ales in faza acuta a sinuzitei. Utilizarea abuziva a decongestionantelor nazale (mai mult de 3-5 zile), sub forma de spray-uri nazale care desfunda nasul, are repercursiuni negative asupra mucoasei nazale, poate determina o congestie si mai mare a mucoasei nazale. Pentru a respira mai usor, foarte multe persoane folosesc in exces aceste preparate, devenind dependenti. Indepartarea dependentei este un proces dificil, cuprinzand administrarea de spray-uri nazale cu substante antiinflamatorii steroidiene, decongestionante orale, preparate saline sau o combinatie a acestora.

Metode de tratare ale sinuzitei

Tratamentul tintit al sinuzitei este instituit de mediciul specialist ORL si consta in reducerea inflamatiei sinusurilor cu mentinerea libera a cailor de drenaj nazal si eliminarea cauzei producerii sinuzitei. Schema de tratament cea mai frecvent prescrisa in sinuzita consta in antibioterapie (de preferinta dupa realizarea unei culturi cu antibiograma), mucolitice (care fluidifica secretiile), decongestionante locale si/sau sistemice (care reduc obstructia nazala), antiinflamatoare si antialgice (reduc inflamatia mucoasei si atenueaza durerea) si vitaminoterapie (cresc rezistenta organismului: complex de vitamine A, B, C ).

 

 

Vitamax

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se mai pot prescrie preparate farmaceutice ce contin derivati de cortizol, cu actiune locala sau sistemica, in functie de gravitate, sau antialergice cand este cazul. Daca ingrijirea corecta la domiciliu poate permite o reducere a primelor simptome in sinuzita acuta, contribuind la restabilirea unui drenaj normal al sinusurilor, in cazurile mai grave se impune administrarea unui tratament medicamentos sau chiar chirurgical. Tratamentul igieno-dietetic se face prin repaus, caldura locala, evitarea expunerii la frig, cat si igiena locala corespunzatoare. Pentru a favoriza eliminarea secretiilor nazale si pentru a scurta timpul de vindecare este necesara respectarea unor masuri esentiale:

  • consumul crescut de lichide (apa, ceaiuri si lichide hidratante cel putin 8-10 pahare/zi) contribuie la diluarea mucusului, favorizand eliminarea acestuia
  • inhalarea vaporilor (baile de aburi)
  • lavajul (irigatii) cu solutii saline
  • utilizarea expectorantelor
  • suflarea nasului se va face bland atunci cand este necesar, suflatul puternic putand impinge mucusul inapoi in sinusuri, care pot fi astfel blocate.

Baile de aburi ajuta la umidificarea cailor nazale si permit atat degajarea sinusurilor, cat si atenuarea presiunii faciale. Persoana inhaleaza vaporii prin aplecarea capului deasupra unui vas cu apa fierbinte in care se pot adauga uleiuri esentiale (menta sau eucalipt) acoperit fiind de un prosop pentru a pastra caldura si umiditatea. 

Remediile pe baza de eucalipt si menta nu sunt insa recomandate copiilor sub 6 ani intrucat pot declansa bronhospasm (contractia bronhiilor, care face dificila respiratia). De asemenea, se mai recomanda dusuri fierbinti, cu aburi.

Efectuarea lavajului nazal cu apa salina izotona sau usor hipertona elimina excesul de mucus si permite refacerea echilibrului mucoasei.

Sterimar - Spray Hypertonic 100ml

Au fost dezvoltate o serie de dispozitive medicale pentru a usura clatirea nasului si a sinusurilor, de tipul irigatoarelor nazale.

Lavajul nazal poate fi efectuat atat cu spray-urile nazale cu apa de mare bogata in saruri minerale si oligoelemente marine ce provoca in mod natural (prin osmoza) o extractie a apei, diluand astfel mucusul vascos acumulat pe mucoasa, cat si cu ajutorul aparatelor de aerosoli care datorita sistemului de inhalare disperseaza solutia salina sau medicamentoasa acolo unde este nevoie (sinusuri, plamani), fara a influenta alte zone din organism. In functie de substanta medicamentoasa introdusa, efectul terapeutic al aerosolilor poate fi: antibacterian (azitromicina, cloramfenicol), bronhodilatator (salbutamol), antiinflamator (fluticazona), mucolitic (Acc-fiole), vasoconstrictor (nafazolina, ser efedrinat) etc. Astfel ca prin utilizarea terapiei medicamentoase cu aerosoli, sinuzitele pot fi tratate mai usor, cu doze mici de substante, evitandu-se totodata si reactiile adverse ale acestora.

Prospan solutie este un medicament pe baza de plante, care contine extract uscat din frunze de iedera (Hederae folium) ca substanta activa, cu efect expectorant si antitusiv si care se utilizeaza fie pe cale orala (picaturi), fie sub forma de aerosoli pentru un efect mai rapid.

Pentru tratamentul cu aerosoli, solutia de prospan trebuie diluata cu apa sau ser fiziologic in proportie de 1:2 (o parte Prospan picaturi orale solutie la 2 parti de apa); tratamentul trebuie efectuat cel putin o saptamana, chiar si in cazul inflamatiilor usoare ale tractului respirator. Din cauza prezentei uleiului volatil de menta in compozitia solutiei de Prospan, tratamentul sub forma de aerosoli nu este indicat la copiii sub 3 ani sau la copii care au avut convulsii (febrile sau nonfebrile) in trecut.

Un alt preparat farmaceutic ce contine extracte din plante (radacina de gentiana, parti aeriene de verbina, parti aeriene de macris, flori de soc, flori de ciubotica-cucului) recomandat pentru tratamentul inflamatiilor acute si cronice ale sinusurilor paranazale este Sinupret, care se regaseste fie sub forma de solutie (picaturi orale), fie sub forma de drajeuri pentru administrare interna. Principiile active din extractul de gentiana (berberina si hidrastina) sunt cunoscute pentru actiunea antibacteriana si antiinflamatoare la nivelul mucoasei nazale. Picaturile de Sinupret se pot administra incepand cu varsta de 2 ani, iar drajeurile incepand cu varsta de 6 ani, in dozele corespunzatoare si pana la de 3 ori pe zi, timp de 7-14 zile, iar consumul de lichide este indispensabil pentru o actiune eficienta.

Sinosun este de asemenea un produs farmaceutic, adjuvant in tratamentul sinuzitelor acute si cronice ce se prezinta fie sub forma de sirop pentru copii (se administreaza de la 3 ani), fie sub forma de capsule pentru adulti in a carei compozitie complexa regasim urmatoarele principii active: N-acetilcisteina, bromelaina, oxid de zinc, extract de ciubotica-cucului, extract de ghintura, extract de soc, extract de verbena si extract de lumanarica. Actiunea secretolitica a N-acetilcisteinei este completata atat de bromelaina (enzima proteolitica extrasa din ananas), cat si de extractele din plante care contribuie la fluidificarea si eliminarea secretiilor din tractul respirator. Zincul contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. De asemenea, nu trebuie uitat consumul de lichide pentru un efect mai rapid.

Sunwave - Sinosun 30cps

Gemoterapia ofera extracte naturale din plante care reechilibreaza sistemul energetic al organismului care astfel, se vindeca mai usor: Muguri de arin negru, Muguri de mesteacan pufos, Muguri de nuc, Muguri de coacaz negru, Muguri de carpen. Polygemma 4 – Sinusuri este un complex gemoterapic (muguri de Coacaz negru, Carpen, Arin negru si Mesteacan pufos) care amelioreaza simptomele neplacute ale racelilor care afecteaza sinusurile. Prezinta actiune specifica antiinflamatoare, cicatrizanta si de eliminare a mucusului de la nivelul sinusurilor. Poate fi utilizat incepand cu varsta de 2 ani, picaturile fiind diluate in putina apa si administrate inainte de a manca. In faza acuta se recomanda administrarea de 4-5 ori pe zi in prima zi, apoi se continua cu doza standard cel putin 6 zile. In cazuri cronice sau recidivante, se recomanda cure de 1-2 luni, cu posibilitatea de repetare la nevoie.

Alte produse naturale, cu efecte benefice si care se pot fi recomandate in tratarea formelor usoare de sinuzita sunt:

  • Biomicin capsule si Biomicin solutie pentru administrare orala in a caror compozitie se regasesc uleiul volatil de ti-tree (contine cineol, terpineol) si uleiul volatil de cuisoare (eugenol) contribuie la eliminarea microorganismelor potential patogene din tractul respirator, digestiv, urinar si de la nivelul pielii;de asemenea ajuta la fluidificarea si eliminarea secretiilor mucoaselor tractului respirator. Uleiul de cuisoare are multiple efecte printre care: efect antibacterian cu spectru larg (pe bacterii gram pozitive si gram negative), antiviral, antifungic, antihelmintic, antiinflamator, anti-nevralgic, anestezic local.
  • Biomicin Forte A15 capsule pentru administrare orala contine ulei esential de cimbru si ulei esential de cuisoare. Uleiul de cimbru este bogat in numeroase principii active, carvacrolul si timolul fiind compusii raspunzatori de efectul antibacterian, si care actioneaza la nivelul membranei celulare a bacteriilor, reducandu-i permeabilitatea, ceea ce contribuie la eliminarea germenilor din organism.
  • Biosept tinctura contine extracte naturale din muguri de plop, isop, hrean, cuisoare, iarba mare, ulei esential de ti-tree, ulei esential de fenicul, ulei esential de cimbru cu efect antibiotic, antiviral, antiinflamator, antispastic, expectorant. Astfel ca datorita acestor proprietati terapeutice marcante, aceste preparate farmaceutice au fost denumite ,,Antibiotice naturale’’.

Tratamentul medicamentos principal pentru sinuzita bacteriana este reprezentat de antibioterapie, timp de 7-10 zile, care ajuta la prevenirea complicatiilor, reducerea simptomelor si scaderea riscului de aparitie a sinuzitei cronice ce necesita tratament antibiotic prelungit (14-21 zile).

In terapia cu antibiotice se tine cont de urmatoarele criterii: alegerea medicamentului potrivit, stabilirea dozei corecte, alegerea celei mai bune cai de administrare si stabilirea duratei tratamentului.

Utilizarea inadecvata a antibioticelor poate duce la rezultate nesatisfacatoare ale terapiei, existand si riscul aparitiilor de reactii adverse ale medicamentului, toxicitate hepatica/renala, suprainfectie cu microorganisme rezistente (precum Clostridium difficile), cresterea rezistentei la antibiotice.

Terapia cu antibiotic este adaptata pentru a trata o infectie in care agentul patogen si sensibilitatea acestuia sunt cunoscute. Este de preferat ca inainte de instituirea unui tratament cu antibiotice sa se identifice bacteria care a cauzat infectia (antibiograma).

Clasa penicilinelor (ampicilina, amoxicilina, amoxicilina+clavulanat etc.) este o prima varianta medicamentoasa in tratamentul sinuzitei. Atunci cand persoana prezinta alergie la penicilina se poate apela la alte clase de antibiotice, cum sunt macrolidele (eritromicina, azitromicina), chimioterapicele (trimetoprim+sulfametoxazol) sau tetraciclinele (doxiciclina, tetraciclina).

In cazurile mai severe de sinuzita, medicul curant poate indica antibiotice cu spectru antimicrobian mai puternic din clasa cefalosporinelor (cefalexin, cefaclor, cefuroxim).

Principalele reactii adverse ale antibioticelor includ aparitia reactiilor alergice (edem faringian, urticarie) disconfortul gastric (greata, diaree, crampe abdominale), candidoze (bucale, vaginale). Pentru ca perturba echilibrul florei intestinale, tratamentul antibiotic trebuie asociat cu preparate probiotice cu concentratii cat mai mari in tulpini probiotice care sa repopuleze tractul intestinal. Acestea se utilizeaza inainte/dupa cu 1-2 ore de la administrarea antibioticului si cel putin pentru 2 saptamani dupa incheierea tratamentului. 

Pentru diminuarea durerii se folosesc medicamentele antialgice ca ibuprofen (Nurofen Express Forte sau Modafen), aspirina sau paracetamolul care calmeaza durerea si inflamatia. Din cauza riscului de sindrom Reye aspirina nu se administreaza sub 18 ani.

Decongestionantele nazale ajuta la reducerea obstructiei cailor aeriene si sunt importante in prima faza a tratamentului pentru ameliorarea simptomelor. Aceste medicamente sunt disponibile fara reteta in forme de sirop, tablete si spray. Se folosesc timp de cateva zile (3-5 zile), in caz contrar pot determina acccentuarea congestiei (fenomen de rebound). Utilizate excesiv, acestea au un efect stimulant ce poate cauza cresterea tensiunii arteriale si frecventei cardiace. La persoanele cu istoric de boala cardiaca si hipertensiune arteriala este contraindicata utilizarea lor.

Spray-urile nazale (decongestionante) actioneaza cel mai rapid, efectul aparand in aproximativ 1-3 minute. Fenomenul de rebound poate fi evitat, aplicand alternativ in cele doua nari si evitand folosirea frecventa a medicamentului. Utilizate ani/luni de zile, spray-urile decongestionante pot duce la atrofierea (uscarea) definitiva a mucoasei nazale si aparitia crustelor permanente. Cele mai cunoscute substante folosite pentru decongestionarea nazala sub forma de spray sunt: xilometazolina (Olynth, Bixtonim Xylo, Septanazal), nafazolina (Rinofug, Nostamine), oximetazolina (Afrin), efedrina (Bixtonim).

Decongestionantele orale (tablete sau in forma lichida) contin substante active cum sunt pseudo-efedrina (Clarinase, Aerinaze, Bioflu) sau fenilefrina (Coldrex, Theraflu,etc.). Acestea actioneaza mult mai lent decat spray-urile nazale. De obicei, decongestionantele orale incep sa actioneze dupa 15-30 minute de la administrare. Formele recurente de sinuzita acuta sau cronica necesita administrarea corticoterapiei pentru reducerea simptomelor.

Corticosteroizi nazali sub forma de spray ajuta la prevenirea si tratarea inflamatiei. Cel mai des utilizate substante sunt: budesonide (Rhinocort Aqua), mometasone (Nasonex) si fluticazona (Avamys). Acestea actioneaza intranazal si asupra cavitatilor sinusale efectele adverse sistemice, fiind reduse cand se respecta dozele.

Din categoria corticosteroizilor inhalatori recomandati de medicii de specialitate amintim: beclometasona, fluticasona, triamcinolon, flunisolid. In cazul persoanelor cu antecedente de sinuzita la alergeni de mediu, se recomanda administrarea precoce de coticosteroizi inhalatori, in perioadele cu cantitati crescute de alergeni in mediu, pentru prevenirea episoadelor de sinuzita si pentru mentinerea sinusurilor libere.

Corticosteroizi orali sau injectabili sunt medicamente folosite pentru usurarea inflamatiei din sinuzita severa, si in special daca aveti polipi nazali. Din aceasta categorie de medicamente fac parte substante ca prednison si metiprednisolon (oral), betametazona sau dexametazona (injectabil). Corticosteroizii orali sau injectabili pot cauza efecte secundare importante cand se folosesc timp indelungat, prin urmare sunt indicati numai pentru tratarea simptomelor severe. Sinuzita poate fi remediata prin tratament medicamentos prescris in timp util de catre un medic specialist.

Ti-am prezentat tot ce trebuie sa stii despre sinuzita: de la tipurile de sinuzita, cauzele si simptomele acesteia pana la metode de preventie si tratare.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos