Glucozamina - rolul si beneficiile utilizarii

6 minute citire

- 17/08/2023
Ultima actualizare: 05/02/2024

Glucozamina - rolul si beneficiile utilizarii

Glucozamina – rol si surse

Glucozamina este o substanta creata in organism in mod natural, ce are rolul de a ajuta la construirea unei parti esentiale a articulatiilor, denumita cartilaj. Daca nu avem suficienta glucozamina, cartilajul se poate deteriora.

Multi oameni iau glucozamina atunci cand au probleme cu articulatiile, cum ar fi osteoartrita, afectiune care face ca articulatiile sa se simta dureroase si mai putin mobile. Glucozamina poate ajuta la reducerea acestor simptome.

Pe masura ce unii oameni imbatranesc, se pare ca isi pierd capacitatea de a produce niveluri suficiente de glucozamina. Rezultatul este ca sinteza componentelor articulatiilor nu tine pasul cu degradarea, iar incapacitatea de a produce glucozamina intr-un ritm adecvat a fost sugerata a fi factorul major care duce la osteoartrita (OA). Acesta este motivul pentru care glucozamina este unul dintre cele mai utilizate suplimente de catre pacientii care sufera de osteoartrita (OA).

Suplimentele alimentare ce contin glucozamina sunt derivate din chitina - exoscheletul crevetilor, homarilor si crabilor.

Formulari disponibile

Glucozamina este disponibila sub diferite forme chimice, iar urmatoarele 3 tipuri sunt printre cele mai comune:

  1.     Glucozamina Sulfat (GS)
  2.     Clorhidrat de glucozamina
  3.     N-acetilglucozamina (NAG).

GS este unul dintre cele mai studiate si utilizate tipuri de glucozamina ca supliment. Este singura forma de glucozamina care a facut obiectul a peste 300 de investigatii stiintifice si a peste 20 de studii dublu-orb, fiind forma preferata. GS a fost, de asemenea, folosit de milioane de oameni din intreaga lume si este utilizata ca adjuvant in osteoartrita in 70 de tari. 

Unele suplimente combina glucozamina cu alte ingrediente, cum ar fi sulfatul de condroitina, cartilajul de rechin sau metilsulfonilmetanul, cunoscut sub numele de MSM.

Utilizari si eficacitate

Oamenii folosesc de obicei glucozamina pentru osteoartrita. Osteoartrita este o afectiune in care articulatiile se degradeaza treptat, iar glucozamina este considerata un posibil ajutor pentru ameliorarea simptomelor precum durere si inflexibilitatea articulatiilor. 

Cercetarile timpurii sugereaza ca utilizarea orala a glucozaminei ar putea reduce durerea cauzata de artrita reumatoida. Cu toate acestea, cercetatorii nu au observat o imbunatatire a inflamatiei sau a numarului de articulatii dureroase sau umflate.

Glucozamina este, de asemenea, utilizata pentru durerile articulare, scleroza multipla si multe alte afectiuni. Cu toate acestea, eficacitatea sa este in continuare subiect de cercetare si dezbatere.

In ceea ce priveste sportivii si utilizarea glucozaminei pentru protectia articulatiilor, exista unele cercetari care sugereaza ca suplimentarea cu glucozamina ar putea avea anumite beneficii. Unele studii au sugerat ca glucozamina ar putea ajuta la mentinerea sanatatii articulatiilor si la reducerea riscului de leziuni la sportivi, mai ales in activitatile care implica stres constant asupra articulatiilor, cum ar fi alergarea sau sporturile cu impact ridicat. 

 

Proenzi Artrostop Rapid+

Dozare

Sulfatul de glucozamina si clorhidratul de glucozamina au fost utilizate cel mai adesea de catre adulti in doze de 1500 mg pe cale orala zilnic timp de pana la 3 ani. Discutati cu un specialist pentru a afla ce doza ar putea fi cea mai buna pentru afectiunea de care suferiti.

Precautii la administrarea de glucozamina

Informati medicul dumneavoastra daca:

  •       Sunteti alergic la aceasta substanta
  •       Sunteti alergic la crustacee
  •       Luati medicamente anticoagulante (de exemplu, aspirina), care pot creste riscul de sangerare atunci cand sunt luate impreuna cu glucozamina

Efecte secundare posibile

Care sunt unele efecte secundare comune ale acestui medicament?

In general, glucozamina este considerata bine tolerata de majoritatea persoanelor care o utilizeaza ca supliment. Cu toate acestea, toleranta individuala poate varia si exista cateva aspecte importante de luat in considerare (alergii, interactiuni cu medicamente alopate).

Unele reactii adverse ale glucozaminei pot include disconfort gastrointestinal (de exemplu, greata, balonare, arsuri la stomac) sau dureri de cap.

Puteti reduce disconfortul stomacal luand glucozamina in timpul mesei sau dupa masa.

Care sunt unele efecte secundare rare, dar grave ce pot aparea?

Simptomele unei alergii la glucozamina includ unul sau mai multe dintre urmatoarele:

  •       Fata/ochi/buze/limba umflate
  •       Dificultate in respiratie
  •       Eruptii cutanate cu mancarime pe intregul corp

Daca aveti oricare dintre aceste simptome, ar trebui sa va opriti tratamentul si sa consultati imediat medicul dumneavoastra. 

Cateva lucruri de luat in considerare

Rezultatul administrarii unor suplimente pe baza de glucozamina poate fi diferit de la caz la caz, in functie de:

  •       Tipul de glucozamina administrat: In suplimente se gasesc de regula doua forme comune de glucozamina: glucozamina sulfat si glucozamina clorhidrat. Glucozamina sulfatul pare sa fie mai studiat si mai bine sustinut in comparatie cu glucozamina clorhidrat.
  •       Dozare si durata: Unele studii au sugerat ca efectele benefice pot aparea dupa administrarea pe termen lung a glucozaminei, de obicei timp de cel putin cateva luni.
  •       Raspuns individual: Raspunsul la glucozamina poate varia de la o persoana la alta. Anumite persoane pot simti o ameliorare semnificativa a simptomelor, in timp ce altele nu observa niciun efect notabil.

Este important sa cititi eticheta oricarui supliment alimentar pentru a confirma sursa exacta a glucozaminei si pentru a va asigura ca luati un produs de calitate si sigur. De asemenea, este necesara respectarea dozei recomandate pentru a minimiza riscurile de efecte secundare sau complicatii. 

Proenzi Intensive

Suplimente alimentare ce contin glucozamina

Pe langa glucozamina, exista si alte substante care au fost asociate cu sanatatea articulatiilor, cum ar fi condroitina, colagenul, omega-3 si alte antioxidanti (de exemplu curcumin).

Pe farmacia online mattca.ro se gasesc numeroase suplimente alimentare ce pot sustine sanatatea articulatiilor, iar dintre acestea amintim: 

Proenzi Intensive este o formula noua cu absorbtie imbunatatita. Contine un complex de nutrienti cu absorbtie ridicata pentru articulatii, care imbunatateste fiecare miscare a corpului. 

Prezinta o asociere de 3 componente constructive esentiale ale structurii cartilajelor articulare, evaluate de catre experti: colagen tip II, glucozamin sulfat si condroitin sulfat. Extractele din traditionalul Salix alba, impreuna cu Curcuma longa, utilizate in Ayurveda, contribuie la mentinerea sanatatii si flexibilitatii articulatiilor. Extractul din Boswellia serrata ajuta la functionarea normala a articulatiilor. Vitamina C contribuie la formarea normala a colagenului pentru functionarea normala a oaselor si a cartilajului, iar manganul contribuie la formarea normala a tesuturilor conjunctive.

Se administreaza cate o tableta de 2 ori pe zi, timp de cel putin 2 luni. Cele 2 tablete asigura doza zilnica recomandata de glucozamina sulfat, de 1500mg. Cura se poate repeta de mai multe ori pe an.

Pachetul Proenzi Intensive 60+60 tablete este un pachet economic ce contine 120 de tablete, reprezantand necesarul unei cure de 2 luni.

Proenzi Artrostop Rapid+  ajuta la sprijinirea sanatatii tuturor articulatiilor – articulatiile genunchiului, articulatiile soldului, articulatiile mainii si coloanei vertebrale, fiind util pentru  protectia articulatiilor  si aparatului locomotor si in cazurile de suprasolicitare mecanica a articulatiilor (munca fizica solicitanta, sport,   greutate peste limite normale).

Contine componente constructive esentiale ale structurii cartilajelor articulare si ale altor tesuturi  conjunctive - oase, ligamente si tendoane – glucozamin sulfat si condroitin sulfat, Boswellia , colagen tip II si vitamina C. Se recomanda cate 3 tablete pe zi, pe o durata de cel putin 3 luni.  

In farmacie mai gasiti  Proenzi Artrostop Rapid+ 90tablete, dar si Pachet Proenzi Artrostop Rapid+ 90+90tablete.

Proenzi Artrostop crema

Proenzi ArtroStop Crema este un produs destinat aplicarii pe zonele articulare dureroase. Contine o combinatie unica de trei substante active: glucozamin sulfat, Boswellia serrata si MSM, ce patrund rapid prin piele si actioneaza prompt la nivel local, ajuta la diminuarea durerii articulare si, in acelasi timp, la imbunatatirea mobilitatii articulatiilor.  Actioneaza asupra tuturor articulatiilor: genunchi, solduri, articulatiile mainilor si coloanei vertebrale.

Inainte de a incepe administrarea oricarui produs, va recomandam intotdeauna sa consultati un medic pentru a obtine sfaturi personalizate si pentru a evita orice posibile riscuri sau interactiuni nedorite (mai ales daca aveti si alte patologii sau daca luati si alte tratamente). 

 

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.

 

 Bibliografie:

  •       Dena Westphalen, PharmD  - Glucosamine: Should i try it?
  •       Michael T. Murray, ND – Glucosamine, Textbook of Natural Medicine, capitol 83, pag 629-633, 2020
  •       MayoClinic – Glucosamine

 

 



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos