Cum facem fata deficitului de vitamina D

4 minute citire

- 28/11/2022
Ultima actualizare: 25/10/2023

Cum facem fata deficitului de vitamina D

Ce rol are vitamina D?

Vitaminele sunt substante nutritive, compusi organici care se gasesc natural in plante si animale si sunt necesare in cantitati foarte mici pentru cresterea si dezvoltarea organismului. In mare parte, nu pot fi sintetizate de organism si de aceea sunt constituenti esentiali ai dietei.

Vitamina D  face parte din categoria vitaminelor liposolubile (solubile in grasimi), cu un rol important in metabolismul calciului si in sanatatea oaselor. Este implicata in absorbtia calciului si a fosforului la nivel intestinal si in depunerea acestora in oase. De asemenea, s-a constatat ca are un rol important si in mentinerea functiei musculare dar si in intarirea sistemului imunitar. In ultimul timp, vitamina D a fost intens promovata ca fiind o vitamina cu multiple efecte benefice, deoarece ofera protectie impotriva unor forme de cancer (cancer de san, cancer de colon, cancer de prostata), impotriva bolilor cardiace, neurologice (Alzheimer) sau metabolice (diabet). Totusi, se recomanda administrarea cu prudenta a suplimentelor de vitamina D in prevenirea acestor boli.

Termenul "vitamina D" se refera la mai multe forme diferite ale acestei vitamine, dintre care doua sunt importante pentru sanatatea organismului: vitamina D2 (ergocalciferol, calciferol), care este produsa de plante, cand provitamina ergosterol este expusa la radiatii ultraviolete si vitamina D3 (colecalciferol), produsa in mod natural de organism prin actiunea luminii solare asupra dehidrocolesterolului din piele. Aceste forme de vitamina D pot fi gasite si in alimente.

Necesarul de vitamina D

Ghidurile internationale medicale recomanda doza zilnica de vitamina D la persoanele sanatoase:

  • Copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni – 1.000 UI/zi
  • Persoanele cu varste cuprinse intre 1 si 70 de ani, femei gravide si lauze – 600 UI/zi
  • Persoanele peste 71 de ani – 800 UI/zi

Dozele pot fi adaptate de catre medic, in functie de nevoile individuale ale fiecarei persoane.

Deficitul de Vitamina D

Exista mai multe cauze care pot conduce la deficitul de vitamina D in organism:

  • expunerea inadecvata la lumina soarelui
  • tulburari de absorbtie intestinala (rezectii intestinale, fibroza chistica, boala celiaca)
  • disfunctii hepatice sau renale
  • aportul alimentar redus (alimentatia traditionala este saraca in vitamina D)
  • consumul anumitor medicamente care accelereaza absorbtia vitaminei D (rifampicina, fenobarbital) cantitati minime in laptele matern si lipsa suplimentarii cu vitamina D
  • factori genetici - prezenta unui numar redus de receptori pentru vitamina D

Sun Wave - Sun-D3 60caps.

La copii, deficitul de vitamina D poate conduce la rahitism, efectul fiind mineralizarea defectuoasa a oaselor lungi in perioada de formare si crestere a copilului. Astfel, oaselor le va lipsi duritatea si vor deveni moi, prezentand curburi anormale. La adulti, carenta de vitamina D duce la osteomalacie, adica decalcifierea oaselor datorate aparitiei tulburarilor severe in metabolismul calciului si fosforului din oase. Fara absorbtia si fixarea unei cantitati suficiente de calciu, rezistenta si densitatea oaselor scade si creste riscul aparitiei osteoporozei. Alti factori de risc pentru deficitul de vitamina D sunt:

  • Varsta - odata cu imbatranirea creste necesarul de vitamina D, sinteza ei in organism fiind scazuta odata cu inaintarea in varsta
  • Greutatea si mobilitatea – persoanele obeze au un risc crescut de deficit de vitamina D
  • Alergia la lapte
  • Dieta vegana stricta

Prevenirea deficitului de vitamina D

Organismul isi ia necesarul de vitamina D in urma expunerii la soare, dar si prin consumul de anumite alimente si suplimente alimentare.

Expunerea la soare intre 10 si 15 minute, de cateva ori pe saptamana, fara a utiliza protectie solara, este suficienta pentru asimilarea cantitatii necesare de vitamina D pentru o saptamana. Numerosi factori influenteaza nivelul de vitamina D sintetizat in organism:

  • absenta soarelui in lunile de iarna duce la scaderea cantitatii de vitamina D in organism
  • momentul zilei (razele soarelui sunt mai puternice intre orele 10:00 si 15:00)
  • prezenta norilor dar si poluarea aerului duc la o sinteza insuficienta de vitamina D (scade calitatea si cantitatea de radiatii UV)
  • zona geografica (orasele din apropierea Ecuatorului au niveluri mai ridicate de raze ultraviolete).

Alimentia

Chiar daca alimentatia este variata si echilibrata, poate aparea deficitul de vitamina D deoarece numai o serie de alimente contin mai mult de 100 UI vitamina D/per portie: pestele gras (cod, somon, ton, sardine), ficatul, carnea de vita, galbenusul de ou, laptele si iaurtul, untul, cerealele fortificate, ciupercile.

Suplimentele nutritive

Pentru ca exista un numar limitat de alimente care contin vitamina D, de multe ori este necesara administrarea de suplimente ce contin vitamina D, pentru functionarea optima a intregului organism, imbunatatind astfel calitatea vietii. Atentie la respectarea dozelor corespunzatoare fiecarei persoane, excesul de vitamina D favorizand depunerile de calciu in diferite organe.

Secom - Vitamin D3 pentru copii cu gust de fructe 30ml

Prevenirea deficitului de vitamina D la copii

Expunerea adecvata a copilului la soare!

Este recomandata expunerea la soare, de primavara pana toamna, 15 -20 minute fara aplicarea de creme cu protectie UV, care inhiba sinteza vitaminei D in organism.

Adoptarea unui regim alimentar corect:

• alimentatie la san, laptele de mama avand actiune antirahitica dovedita

• formule de lapte imbogatite cu vitamina D

• alimentatie diversificata care sa contina: galbenus de ou, peste proaspat, ficat, carne de vita etc.

• evitarea administrarii laptelui de vaca pana la varsta de 1 an, deoarece contine un nivel scazut de vitamina D, 10-40UI/litru, mult sub necesarul vitaminic adecvat.

Suplimentare cu Vitamina D

Incepand cu varsta de 7 zile pana la 18 luni se recomanda o doza de 400UI- 800UI/zi, tot timpul anului, iar dupa aceasta varsta, pana la sfarsitul perioadei de crestere - 500UI/zi doar in perioadele reci, de toamna pana primavara. Puteti gasi vitamina D sub forma de picaturi (Vitamina D3 Childlife Essentials Secom), spray oral sau capsule.

De retinut! In cazul anumitor suplimente, vitamina D se inactiveaza dupa 21 zile de la deschiderea flaconului, de aceea, pentru o mai buna eficienta, este recomandat sa se schimbe flaconul dupa aceasta perioada. Administrarea corecta se face picurand din flacon direct in gura copilului. Nu se recomanda administrarea in lapte sau cu lingurita, deoarece este un produs uleios.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos