Vitamina C - De ce este importantă pentru organism?

2 minute citire

- 12/04/2021
Ultima actualizare: 15/03/2023

Vitamina C - De ce este importantă pentru organism?

Ce este vitamina C?

Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este o vitamină hidrosolubilă, necesară pentru creșterea, dezvoltarea și repararea tuturor țesuturilor corpului. Joacă un rol important în multe funcții ale corpului, inclusiv formarea de colagen, absorbția fierului, buna funcționare a sistemului imunitar, vindecarea rănilor și menținerea cartilajului, a oaselor și a dinților. Corpul nostru nu produce Vitamina C dar ne putem asigura aportul necesar al acesteia prin consumarea de alimente, naturale, în stare crudă (kiwi, pătrunjel, broccoli, citrice) și introducerea în dieta zilnică a suplimentelor cu Vitamina C.

Care sunt beneficiile Vitaminei C pentru organism?

  • Reduce riscul apariției bolilor cronice

Este un puternic antioxidant poate întări apărarea naturală a corpului. Antioxidanții sunt molecule care stimulează sistemul imunitar. Acestea fac acest lucru protejând celulele de moleculele dăunătoare numite radicali liberi. Atunci când radicalii liberi se acumulează, aceștia pot promova o stare cunoscută sub numele de stres oxidativ, asociat cu multe boli cronice.

  • Protejează împotriva răcelilor

Datorită proprietăților antioxidante ce întăresc sistemul imunitar, Vitamina C poate preveni apariția răcelilor și ajuta la tratarea acestora, ameliorând simptomele.

  • Poate reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare

Studiile arată că Vitamina C poate reduce factorii ce cresc riscul bolilor cardiovasculare: hipertensiunea arterială, trigliceride mari, nivel crescut de colesterol “rau” (LDL) și nivel scăzut de colesterol “bun”(HDL)

  • Contribuie la absorbția fierului în organism

Suplimentele de vitamina C pot ajuta la îmbunătățirea absorbției fierului din dietă. Vitamina C ajută la transformarea fierului care este mai greu de absorbit, cum ar fi fierul din surse vegetale, într-o formă mai ușor de absorbit.

  • Poate reduce nivelurile de acid uric si preveni atacurile de guta

Guta se manifestă în momentul în care nivelurile de acid uric din sânge sunt ridicate.

  • Ajută la îmbunătățirea și protejarea memoriei

Este un puternic antioxidant. Nivelurile scăzute ale acesteia sunt asociate cu probleme de memorie.

  • Îmbunătățește aspectul pielii

Suplimentele cu vitamina C favorizează producția de colagen, ceea ce ajută la menținerea elasticității pielii. Un produs cosmetic ce are în compoziție Vitamina C remediază și reduce ridurile, reduce petele pigmentare, uniformizează aspectul pielii și îi oferă strălucire.

Ce suplimente alimentare conțin vitamina C? 

În farmacie se gasesc suplimente alimentare cu vitamina C sub diferite forme: picături, capsule, sirop, plicuri sau comprimate masticabile, atât pentru adulți, cât și pentru copii. 

  • Cetebe - conține o asociere de vitamina C, D și zinc, ce suține sistemul imunitar. 
  • Secom - Vitamina C capsule - aduce un aport crescut de vitamina C și bioflavonoide din surse naturale, pentru o absorție sporită.
  • Secom - Vitamina C pentru copii - este un sirop natural 100% cu gust de portocale, recomandat de Societatea Română de Pediatrie. 
  • GNC - Vitamina C - conține vitamina C si bioflavonoide, sub formă de tablete cu eliberare prelungită. 
  • Good Routine - Daily C - conține vitamina C și hesperidină și se prezintă sub formă de capsule, ce se absorb în doar 15 minute.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.

 



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos