Top 3 suplimente pentru facilitarea digestiei in perioada Pastelui

3 minute citire

- 27/03/2023
Ultima actualizare: 27/03/2023

Top 3 suplimente pentru facilitarea digestiei in perioada Pastelui

Pastele reprezinta o perioada incarcata cu momente frumoase in familie, revederi si reuniri, mese imbelsugate. Odata cu mesele bogate, pentru unii dintre noi vin si indigestiile, care provoaca momente mai putin placute pe care am prefera sa le evitam. Azi iti prezentam 3 suplimente care te vor ajuta in aceasta directie, create special pentru facilitarea digestiei! Dar mai intai…

Ce este o indigestie?

Indigestia, denumita si dispepsia este un disconfort care se resimte la nivelul stomacului si prima parte a intestinului subtire si care se manifesta prin simptome ca senzatie de balonare, greata (cu sau fara varsaturi), crampe, dureri abdominale, eructatii (ragaituri) si asa mai departe. De cele mai multe ori aceste simptome apar dupa mese.

Cauzele indigestiei

Iata o lista de cauze ale indigestiei:

  • consumul excesiv de alcool, bauturi carbogazoase, cafea, ciocolata
  • ingestia de alimente foarte reci sau foarte fierbinti
  • medicamentele (antibiotice, contraceptive, antiinflamatoare, nesteroidiene: aspirina, ibuprofen, naproxen )
  • combinatiile alimentare nepotrivite (consum de alimente grase, picante sau de tip fast-food)
  • mesele copioase
  • mancatul rapid
  • fumatul
  • nervozitatea
  • stresul
  • afectiuni ca gastrita, pancreatita, colonul iritabil etc.
  • bacteria Helicobacter pylori

Sfat extra

Daca intampini o indigestie dupa masa copioasa de Paste, mananca 1-2 felii de ananas. Continutul sau bogat in bromelaina amelioreaza digestia si ajuta la usurarea procesului. Pentru o digestie usoara, iti mai recomandam si consumul de kiwi, mango, afine, papaya, avocado etc. O digestie sanatoasa inseamna pastrarea echilibrului florei intestinale care are un rol complex, participand la degradarea alimentelor nedigerate. Totodata, ajuta la sinteza unor vitamine (complex de B-uri si vitamina K), luptand impotriva bacteriilor patogene ce pot cauza diverse afectiuni.

Top 3 suplimente pentru facilitarea digestiei de Paste

  1. Probiotice

Probioticele sunt ,,bacterii benefice” care ajuta la refacerea florei intestinale si manifestarilor digestive neplacute (balonari, tulburari de tranzit). Alimente ca iaurtul, kefirul, lactatele contin probiotice. De asemenea, multiple preparate farmaceutice prezinta o cantitate semnificativa de probiotice (lactobacili). Prebioticele au fost create pentru ca probioticele sa nu fie distruse de aciditatea gastrica. Acestea sunt carbohidrati nedigerabili cu rol de a hrani probioticele si a creste activitatea acestora. Produsele farmaceutice ce contin asocieri de probiotice cu prebiotice sunt cele mai eficiente in repopularea optima a florei intestinale. Iti recomandam sa le administrezi cu aproximativ 30 de minute inainte de masa, in cure de 1-2 luni.

  1. Suplimente cu enzime digestive

Prezenta deficitului enzimatic poate contribuie la instalarea indigestiei enzimele digestive fiind substantele responsabile de digestia si absorbtia alimentelor (proteine, glucide, lipide) in organism. Acestea sunt prezente in saliva, stomac, suc pancreatic si secretii intestinale, insa atunci cand cantitatea de enzime scade, digestia alimentelor este ingreunata iar absorbtia vitaminelor si mineralelor este redusa, acestea nefiind asimilate de organism.

Suplimentele alimentare ce contin enzime ajuta organismul sa digere hrana mai usor si, in comparatie cu cele preluate din alimentatie, nu sunt distruse de sucul gastric, ajungand la nivel intestinal si stimuleaza digestia. Iti recomandam sa le administrezi in timpul mesei sau dupa mese. Prin aportul exogen de enzime digestive (proteaza, lipaza, amilaza, lactaza, etc), suplimentele completeaza sistemul enzimatic propriu al organismului, ajutandu-l sa faca fata suprasolicitarii cauzate de o masa copioasa sau alimentatie inadecvata. Numeroase preparate au o compozitie complexa asociind enzime pancreatice cu extract de bila de origine animala si vegetala sau cu fibre si probiotice sau cu extracte din plante pentru un efect imbunatit.

  1. Suplimente din plante

Ultimele, insa nu cele din urma sunt suplimentele care utilizeaza principiile active din plante pentru a reechilibra digestia ingreunata de excesul alimentar. De mare ajutor sunt suplimentele sub forma de gemoderivate care contin extract de mladite de rozmarin, benefice pentru buna functionare a ficatului si a bilei. De mentionat sunt si gemoderivatele cu extract de muguri de artar sau de smochin care alaturi de rozmarin combat balonarea, sustin activitatea bilei, imbunatind fluxul biliar si ajuta la scaderea nivelului de colesterol si trigliceride din organism.

Alte preparate inglobeaza principii active extracte din plante cunoscute pentru efectul benefic asupra problemelor digestive. Dintre acestea, cele mai utilizate plante sunt: coriandru (fructe), dafin (frunze), obligeana (rizomi), gentiana (radacina), ghimbir (rizomi), mustar (seminte), menta (frunza), fenicul (fruct), anghinare (frunza), cicoare (radacina), papadie (frunze), papaya (frunze) etc. Acestea stimuleaza digestia alimentelor datorita  enzimelor vegetale pe care le contin, regleaza apetitul, reduc spasmele intestinale, au rol carminativ (ajuta eliminarea gazelor intestinale) si antiemetic (inlatura senzatia de greata). De asemenea se pot consuma si sub forma de ceai.

Acesta a fost topul celor 3 suplimente pentru facilitarea digestiei de Paste. Iti uram sa te bucuri de Sarbatorile Pascale la masa, in familie, fara probleme digestive!  

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos