Sfatul Specialistului pentru luna septembrie: Cum trecem de la vara la toamna

5 minute citire

- 02/09/2022
Ultima actualizare: 30/03/2023

Sfatul Specialistului pentru luna septembrie: Cum trecem de la vara la toamna

Acum ca toamna si-a intrat in drepturi, organismul tau trebuie sa fie pregatit corect pentru trecerea de la vara la toamna/iarna! Luna aceasta la Sfatul Specialistului vorbim despre cum ajutam organismul sa treaca mai usor  de la un sezon la altul.

Ce inseamna aceasta schimbare pentru organism?

Sanatatea organismului este pusa la incercare din cauza schimbarilor de temperatura alternante si a orelor cu soare reduse la numar. Trecerea de la cald la rece se resimte nu doar fizic ci si psihic, astenia de toamna afectand toate categoriile de varsta. Mai multe despre astenia de toamna poti citi in articolul anterior de pe blog.

Pentru a evita aparitia acestor neplaceri este necesar sa urmezi cativa pasi simpli, care ar putea sa iti aduca un plus de confort:

1. Imbracamintea si incaltamintea adecvata

Ajuta-ti corpul sa se adapteze treptat la temperaturile din ce in ce mai scazute, fie purtand haine mai groase in timpul zilei, fie prin efectuarea de bai si dusuri ceva mai reci decat vara (pentru a stimula termogeneza si circulatia periferica). O problema frecventa in aceasta perioada este circulatia periferica deficitara, care se manifesta prin senzatia de maini si picioare reci. Pentru ameliorarea ei se pot utiliza preparate farmaceutice ce contin principii active extrase din plante cu efect vasodilatator (ginkgo bilobacastan, ghimpe), care imbunatatesc fluxul sangvin de la periferie catre organe.

2. Alimentatia sanatoasa

Alimentatia sanatoasa sta la baza unui sistem imunitar puternic! Este important in pregatirea organismului pentru sezonul rece sa alegi alimente cu valoare nutritiva mare:

- proteine de buna calitate (carne alba slaba, peste, oua, lactate, soia, leguminoase, ciuperci, fructe oleaginoase);

- alimente cu glucide integrale, nerafinate, care dau un aport energetic de durata (paine integrala sau cu seminte, cereale, paste din faina integrala, orez brun, legume si leguminoase cu amidon, hrisca, mei, quinoa);

- grasimi naturale cardio-protectoare din uleiuri vegetale (masline, canepa, struguri, rapita, porumb, floarea soarelui etc) si oleaginoase crude (nuci, alune, migdale, caju, fistic). Vitamina D, atat de necesara in lunile reci, se regaseste in peste, ficat de vita sau galbenusul de ou.

- multe fructe si legume de sezon consumate crude, nepregatite termic sau chimic, ca surse de vitamine, minerale si fibre, toamna fiind un anotimp ofertant din punct de vedere nutritional. Se pot consuma cu precadere in aceasta perioada: dovlecei (bogati in caroten, lupta impotriva bolilor de inima), varza alba si conopida (bogate in fibre si vitamine cu rol antioxidant si antiinflamator: A, C, K, acid folic si minerale: Potasiu, Fosfor, Calciu), sfecla (o sursa bogata in acid folic, fibre, vitamina C si fier), afine (benefice tractului urinar), nuci (ce contin acizi omega 3 – cu rol in reducerea riscului de boli cardiovasculare), pere (bogate in vitamine precum A, B1, B2, C, E - au efect diuretic, scad nivelul de colesterol din sange si previn hipertensiunea), mere (indicate in afectiunile digestive, scad nivelul colesterolului), struguri (previn constipatia, reumatismul si afectiunile ficatului), gutui (pentru efectul tonic, antiseptic si diuretic), castane (o sursa excelenta de energie, foarte bune pentru calmarea durerilor reumatice);

- super-alimente pentru o imunitate de fier. Pentru un plus de energie, vitalitate si o imunitate de fier poti apela la catina, macese (pentru vindecarea virozelor respiratorii datorita continutului semnificativ de vitamina C), ceapa si usturoi (contin Zinc, Seleniu, Fier, oligoelemente implicate in sustinerea imunitatii), propolis (ce ofera protectie impotriva virusilor si microbilor), miere de albine si scortisoara.

3. Hidratarea

Hidratarea este un proces esential in orice anotimp, mai ales ca apa reprezinta 60% din greutatea corporala. Probabil stii deja regula de aur: consuma minim 2 litri de apa pe zi! Apa trebuie consumata inainte sa-ti fie sete. Cand iti este sete, deja esti deshidratat. Bea apa in cantitati mici la un moment dat (cate un pahar de apa la fiecare ora), pentru a evita un efect diuretic.

Cel mai indicat este sa bei un pahar cu apa imediat dupa trezire dimineata. Este primul pas spre o hidratare corecta. De asemenea, consuma alimente care contin apa: castravete, ardei gras, telina, spanac, grapefruit, ridichi etc. Poti bea si alte lichide, cum sunt ceaiurile si alimentele care contin apa (lapte, supe, sucuri naturale de fructe si legume), toate contribuie la totalul de lichide de care are nevoie organismul. Important este sa nu astepti sa ti se faca sete pentru a consuma lichide, mai ales in timpul exercitiilor fizice.

4. Sportul 

Pentru o viata sanatoasa fa miscare cel putin 30 de minute pe zi! Daca toata vara ai facut sport pentru a-ti mentine greutatea si a arata bine mai ales la plaja, odata cu apropierea sezonului rece nu trebuie sa renunti la acest obicei (acumularea de kilograme in plus, fiind o tendinta in lunile reci). Miscarea fizica te ajuta sa ai un bun tonus muscular, dar si psihic, luptand impotriva stresului, anxietatii si depresiei prin eliberarea in organism a hormonilor care iti ofera o stare de bine, acei ,,hormoni ai fericirii”.

Persoanele active din punct de vedere fizic au articulatiile foarte mobile, iar coloana vertebrala prezinta echilibru si flexibilitate. Activitatea fizica zilnica creste imunitatea, regleaza metabolismul, imbunatateste activitatea sistemului cardiovascular si respirator si ajuta la detoxifierea organismului (prin transpiratie se elimina toxinele). Este indicata petrecerea a cat mai mult timp liber (plimbari) in parc, sub razele blande ale soarelui de toamna!

5. Somnul suficient

Ultima, dar nu lipsita de importanta, este odihna. Pentru ca somnul din timpul noptii sa fie unul suficient, este recomandat sa mergi la culcare inainte de miezul noptii. Este necesar sa dormi macar 8 ore pe noapte. Ceaiurile de sunatoarevaleriana, lavanda sau roinita au un efect relaxant si sunt excelente pentru un somn de calitate, insa ele se pot regasi si ca  ingrediente principale in compozitia unor suplimente alimentare naturale pentru calmarea nelinistii, anxietatii, insomniilor.

In cele din urma, alimentatia bogata in nutrienti esentiali pentru sanatate, sportul (de preferat in aer liber), atat cat mai permit temperaturile, hidratarea, desfasurarea unor activitati care sa induca o stare de bine si de relaxare, precum si utilizarea de suplimente alimentare care sa stimuleze sistemul imunitar sunt doar cateva masuri simple cu ajutorul carora ne putem acomoda mai usor in aceasta perioada de tranzitie catre sezonul rece.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos