Sfatul specialistului pentru luna septembrie: Cum sa te pregatesti pentru sezonul rece

13 minute citire

- 21/09/2022
Ultima actualizare: 25/10/2023

Sfatul specialistului pentru luna septembrie: Cum sa te pregatesti pentru sezonul rece

  Frunzele cad, ziua este din ce in ce mai scurta, sezonul rece este aici cu ploile sale, temperaturile scazute si imunitatea la fel de scazuta. De prea multe ori, din cauza lipsei unei imunizari pentru sezonul rece apar boala, oboseala, anxietatea si un metabolism ingreunat. Imunizarea reprezinta procedeul natural/artificial de inducere a rezistentei unui organism fata de actiunea germenilor patogeni sau a toxinelor acestora. Retine ca vitaminele, mineralele alaturi de acizii grasi Omega 3 reprezinta un real ajutor in fortificarea imunitatii pentru a lupta cu virusii din jur. Stim ca vrei sa petreci toamna altfel decat cu nasul in batista, motiv pentru care ti-am pregatit o lista cu 5 vitamine, minerale si acizi omega care te vor salva de raceli si boli toamna aceasta. Continua sa citesti!

Magneziul, prietenul tau de nadejde

Este timpul ca magneziul sa devina prietenul tau de nadejde! Cunoscut si sub numele de mineral antistres, acest element este esential in functionarea eficienta a sistemului nervos (participa la transmiterea neuromusculara a influxului nervos si este implicat in sinteza neurotransmitatorului bunei dispozitii, numit serotonina sau ,,hormonul fericirii’’). Alaturi de calciu si fosfor, magneziul este indispensabil pentru dezvoltarea rezistentei oaselor si dintilor, fiind vital pentru capacitatea organismului de a asimila calciu. Astfel ca cele 2 minerale, calciu si magneziu, functioneaza normal intr-un aport care trebuie sa se conformeze unui raport de 2:1, cantitatea necesara de calciu fiind de doua ori mai mare decat cea de magneziu. Alte functii ale magneziului in organism sunt:

  • intervine in reglarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale reducand riscul aparitiilor aritmiilor, palpitatiilor si hipertensiunii arteriale
  • contribuie la fixarea potasiului in celule, asa se explica aparitia simptomelor comune asociate deficitului de potasiu si carentei de magneziu
  • este implicat in reducerea colesterolului ,,rau’’, lipsa de magneziu putand fi o cauza a arteriosclerozei

Atat stresul, cat si o dieta precara pot determina un deficit al acestui mineral in organism. Simptomele lipsei de magneziu sunt:

  • tulburarile nervoase: insomnia, dificultatile de concentrare, durerile de cap, nervozitatea si anxietatea
  • sensibilitatea excesiva la zgomote (acufene)
  • afectiunile cardiace (aritmii, palpitatii, hipertensiune arteriala etc)
  • crampe musculare
  • oboseala

 Magnerot® 500 mg x 100 comprimate

Poti obtine necesarul de magneziu daca consumati in special legume cu frunze verzi, cum sunt: spanacul, broccoli, varza si salata. Alte surse de magneziu sunt:

  • cereale integrale, fulgi de cereale
  • carne slaba
  • iaurt degresat
  • peste (macrou, sardine)
  • fructe uscate si oleaginoase (seminte de dovleac, migdale, arahide)
  • unt de arahide
  • ciocolata neagra
  • leguminoase (linte, soia)
  • avocado
  • banana
  • unele crustacee

Doza zilnica recomandata la adulti este de 350 mg de magneziu. Aceasta poate fi crescuta la femeile insarcinate (al 3-lea trimestru) sau la cele care alapteaza pana la 400mg magneziu/zi. Magneziul se regaseste in numeroase preparate farmaceutice (cum este si Magnerot) destinate pentru dezvoltarea armonioasa a sistemului osteo-articular, dar si a capacacitatii de atentie si concentrare la copii (sirop, comprimate efervescente) sau adulti (comprimate, pulberi orodispersabile pentru un efect mai rapid sau comprimate/plicuri efervescente) in diverse asocieri cu vitamine, minerale sau extracte naturale din plante.

Fier pentru o sanatate de fier

Consuma fier pentru o sanatate de fier! Fierul se regaseste in numeroase enzime si proteine ce intervin in mentinerea sanatatii organismului. Doua treimi din rezerva de fier a organismului se gaseste in hemoglobina, proteina esentiala din globulele rosii raspunzatoare de culoarea acestora si de transportul oxigenulul catre celule. Restul de fier este depozitat la nivelul ficatului, splinei, muschilor si maduvei osoase. Fierul este necesar pentru sistemul imunitar care protejeaza organismul impotriva infectiilor. El intervine la nivelul metabolismului unde are un rol important in capacitatea organismului de a regla temperatura. Se regaseste atat in compozitia hemoglobinei, cat si a mioglobinei din muschi si participa la reactiile enzimatice raspunzatoare de respiratia celulara, fiind implicat in cresterea rezistentei fizice si a tonusului muscular.

Astfel ca printre beneficiile sale se numara ridicarea nivelului energiei, cresterea rezistentei la infectii si sporirea performantelor intelectuale. Lipsa de fier din organism poate duce in timp la anemie feripriva care se manifesta prin incapacitatea sangelui de a transporta oxigenul in organism, lucru ce duce la apatie, letargie, oboseala generalizata, paloarea neobisnuita a fetei, dificultati de concentrare, insomnie, cefalee, pierderea apetitului si incapacitatea de mentinere a temperaturii corpului.

Vitabiotics Feroglobin supliment alimentar 30cps

Cauzele deficientei fierului in organism sunt:

  • incapacitatea de absorbtie eficienta a fierului de organism
  • pierderile importante de sange (rani, hemoragii, menstruatie)
  • aportul alimentar insuficient

Cantitatea de fier prezenta in mod normal in organism este mica, aceasta insemnand: 4 g la barbati, respectiv 2,5 g la femei. Gradul de asimilare a fierului din alimentatie este diferit. Astfel ca fierul continut in carne si peste este mult mai bine absorbit (10-30%), in timp ce fierul continut de cereale, legume uscate, fructe sau produse lactate se asimilileaza in proportie mica de 1-5%. Asimilarea fierului depinde si de prezenta altor substante care pot favoriza sau impiedica utilizarea fierului de organism. De exemplu, vitamina C stimuleaza absorbtia fierului in timp ce cafeaua, ceaiul verde si unele fibre alimentare reduc absorbtia sa. Totodata, organismul are capacitatea de a regla cantitatea de fier necesara, evitand acumularea acestuia in exces, care poate fi toxica. Pentru a obtine necesarul de fier consuma:

  • carne rosie
  • organe (ficat, inima, rinichi)
  • carne de pasare
  • peste si fructe de mare
  • leguminoase
  • cereale
  • fasole
  • linte
  • spanac
  • fructe uscate (alune, migdale, caise)
  • oua

Doza zilnica recomandata de fier este de 15 mg la femei si 9 mg la barbati. Perioada de crestere a copiilor, dar si perioada de sarcina sau alaptare au nevoie de suplimentarea cu fier.

Vitamina E mereu cu tine

Pastreaza mereu cu tine vitamina E! Tocoferolul sau vitamina E este o vitamina liposolubila depozitata de organism temporar si care necesita un aport alimentar regulat. Pentru ca are un efect puternic antioxidant, ea joaca un rol important in protejarea membranelor celulare de diferite agresiuni, iar datorita efectului vasodilatator, previne formarea de cheaguri de sange la nivelul vaselor de sange, protejand astfel impotriva bolilor cardiovasculare. Ajuta la apararea naturala a organismului, deoarece creste numarul de celule macrofage NK (celule Natural Killer ce apartin sistemului imun innascut) care identifica si bareaza invazia virusurilor si a celulelor tumorale. Mai mult de atat, vitamina E impulsioneaza actiunea celulelor responsabile de raspunsul imunitar umoral, numite limfocite B. De asemenea, aceasta vitamina este implicata in buna functionare a sistemului nervos si a muschilor. Astfel ca vitamina E detine numeroase functii in organism:

  • antioxidant
  • mentine sanatatea vaselor de sange
  • ofera protectie ficatului
  • ajuta la formarea tesuturilor si cicatrizare
  • ajuta la vindecarea arsurilor
  • fortifica sistemul imunitar

Pentru a obtine necesarul de vitamina E consuma:

Alimente vegetale:

  • fructe uscate, oleaginoase (nuci, alune, migdale)
  • uleiuri vegetale (de floarea-soarelui, din seminte de struguri, de arahide, de rapita, de masline) si margarine vegetale
  • legume cu frunze verzi (broccoli, spanac, varza)
  • fructe (avocado, pere)
  • germeni grau, seminte de floarea-soarelui
  • cereale

Alimente de origine animala:

  • unt
  • ficat
  • galbenus ou

Secom - Vitamin E 400UI 50caps.moi

Doza zilnica recomandata pentru adulti este de 15 miligrame (22,5U.I).

Deficienta de vitamina E este rar intalnita si se asociaza unor afectiuni in care nu sunt digerate sau absorbite grasimile: Boala Crohn, fibroza chistica, afectiuni genetice. Ea prezinta efecte importante asupra nervilor si muschilor, unde afecteaza sensibilitatea mainilor si picioarelor, cauzand o lipsa de control asupra miscarilor corpului, slabiciune musculara, dar si probleme de vedere. O cantitate prea mica de vitamina E in organism poate fi cauza unei forme de anemii. La varstnici, carenta de vitamina E poate genera aparitia unor pete brune, din cauza acumularii de toxine rezultate in urma oxidarii acizilor grasi. O consecinta grava a deficitului de vitamina E o reprezinta arterioscleroza care duce la ingrosarea vaselor de sange, pierderea elasticitatii acestora sau chiar blocarea completa a arterelor. Pe termen lung, aceasta deficienta poate crea probleme la nivelul organelor cum sunt ficatul si rinichii, iar in cazuri extreme poate conduce la orbire, aritmie sau dementa. Vitamina E este in general bine tolerata, iar cazurile de supradozare sunt rare, manifestarile care pot aparea in cazul acesteia fiind: greata, diaree, dureri de cap, dureri abdominale, oboseala, cresterea tensiunii arteriale, sangerari. Supradozarea cu vitamina E poate determina  si scaderea nivelului hormonilor tiroidieni plasmatici.

Suplimentele de vitamina E sunt disponibile sub doua forme: din surse naturale (uleiuri vegetale) si cele obtinute prin sinteza. Absorbtia lor are loc mult mai usor cand sunt administrate la masa. Suplimentele alimentare cu vitamina E pot interfera cu tratamente medicamentoase cum sunt anticoagulantele (warfarina), cand poate creste riscul sangerarilor sau anticonvulsivantele, a caror absorbtie poate fi modificata scazand eficienta tratamentului. In cazul persoanelor care au anemie feripriva (carenta de fier), tratamentul cu suplimente cu fier (sulfat feros) trebuie distantat de cel cu vitamina E (de exemplu, dimineata se administreaza suplimentul cu fier si seara suplimentul cu vitamina E), intrucat suplimentele cu fier diminueaza efectul vitaminei E. Dozele mari de vitamina A, alcool, uleiuri minerale sau medicamente (colestiramina, neomicina) pot determina scaderea absorbtiei intestinale a vitaminei E.

Omega 3, un ajutor calduros

Omega 3 iti va oferi un ajutor calduros in zilele reci! De multe ori, te confrunti cu extremitati mai reci decat restul corpului din cauza faptului ca sangele ajunge greu in aceste zone. Omega 3 imbunateste circulatia sangvina, contribuind la fluidizarea sangelui ajutand astfel la incalzirea extremitatilor pentru ca tu sa uiti de circulatia proasta a sangelui. Alte beneficii ale consumului de Omega 3 cuprind: reducerea riscului de artrita reumatoida, reducerea rigiditatii oaselor si a muschilor si reducerea durerilor articulare datorita proprietatilor anitinflamatoare marcante.

Suplimentele cu ulei de peste administrate pe o perioada de 3 luni ajuta la reducerea durerii si inflamatiei. Omega 3 sunt acizi grasi esentiali cu rol important in dezvoltarea si buna functionare a creierului in special pentru functiile cognitive si de comportament. Omega 3 este benefic pentru sanatatea mintala, deoarece poate reduce simptomele tulburarilor emotionale, mentale sau psihiatrice precum: depresia, anxietatea, schizofrenia, tulburari bipolare, tulburari de memorie, Alzheimer.

Alimentatia bogata in Omega 3 se asociaza cu un nivel ridicat de colesterol bun (HDL) si scaderea nivelului de trigliceride din sange, scazand riscul de aparitie a bolilor cardiace: hipertensiune arteriala, atac de cord, aritmie etc. De asemenea, ajuta la prevenirea aterosclerozei, prin impiedicarea formarii placii de aterom la nivelul vaselor de sange. La persoanele cu diabet tip 2, administrarea suplimentelor alimentare cu Omega 3, reduce nivelul trigliceridelor fara a modifica negativ controlul glicemic si imbunatateste circulatia periferica deficitara.

Riscul de degenerescenta maculara, adica deteriorarea ireversibila a vederii, asociat si inaintarii in varsta, este mai redus daca se consuma regulat, cel putin o data pe saptamana, alimente bogate in Omega 3. Deoarece nu pot fi produsi in mod natural de organism, acizii grasi Omega 3 trebuie asimilati fie din alimentatie, fie din suplimentele alimentare.

Moller's - Cod liver oil omega 3 lamaie 250ml

Exista 3 tipuri de acizi grasi Omega 3:

  • acid alfa linoleic (ALA)
  • acid eicosapentanoic (EPA)
  • acid docohexanoic (DHA)

Functionalitatea membranei celulare este dependenta de aportul alimentar de acizi grasi, acestia fiind constituienti de baza ai membranelor. Pentru a-si indeplini rolul fiziologic de patrundere a nutrientilor in celula si de eliminare a materialului rezidual, membranele celulare trebuie sa fie integre si fluide, daca nu isi pot pierde capacitatea de comunicare cu celelalte celule (eveniment premergator aparitiei celulelor canceroase). Grasimile saturate sunt cele care duc la formarea de membrane celulare rigide, insa grasimile polinesaturate (Omega 3) duc la formarea de membrane celulare fluide care functioneaza normal. Astfel ca acizii grasi Omega 3 imbunatatesc comunicarea dintre celule prin fluidizarea membranelor celulare, cu efect benefic asupra intregului organism. Pentru a obtine necesarul de Omega 3 consuma: Pestii marini sunt o sursa excelenta de Omega 3 de tip DHA si EPA, ambele importante pentru sanatatea inimii si creierului:

  • macrou
  • sardine
  • pastrav
  • hering
  • somon
  • ton
  • stridii

Alimente fortifiate cu Omega 3:

  • oua
  • lapte
  • lapte soia
  • iaurt

Alimente vegetale bogate in ALA ce ofera beneficii multiple datorita continutului in fibre si antioxidanti:

  • varza de Bruxelles
  • nap
  • menta
  • patrunjel
  • spanac

Cereale si oleaginoase:

  • fulgi ovaz
  • paine
  • paste
  • musli
  • seminte de in, seminte dovleac
  • nuci

Uleiuri bogate in ALA:

  • ulei de rapita
  • ulei de in
  • ulei de mustar
  • ulei de soia
  • ulei de nuci

Pentru adulti se recomanda o cantitate maxima de 3g/zi acizi grasi Omega 3. La persoanele cu afectiuni cardiace se recomanda 1g/zi acizi grasi Omega 3 (EPA si DHA). La cei care prezinta valori ridicate ale colesterolului se recomanda 2-4 g/zi acizi grasi Omega 3 (EPA si DHA).

Vitamina D pentru zile fericite

Ia cu tine vitamina D pentru zile fericite! Cunoscuta si sub denumirea de Calciferol, vitamina D face parte din categoria vitaminelor liposolubile (fiind solubila in grasimi si insolubila in apa), care se depoziteaza in tesuturi si ficat. Este intalnita in doua forme: vitamina D2 (ergocalciferol) obtinuta de plante, si vitamina D3 (colecalciferol) produsa in mod natural de organism la nivelul pielii cand (7,8)-dihidrocolesterolul este transformat sub actiunea razelor ultraviolete in vitamina D3 (colecalciferol). Aceste forme de vitamina D pot fi gasite si in alimente. Aproximativ 90% din necesarul de vitamina D poate fi asigurat prin sinteza endogena de vitamina D in urma expunerii la radiatiile ultraviolete a bratelor, spatelui, fetei si picioarelor timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe saptamana. In perioada toamna-iarna-primavara („lunile cu r”) in care radiatiile solare UVB sunt reduse, este recomandat suplimentarea zilnca cu vitamina D (pentru adulti 600 U.I.).

Vitamina D are rol in asimilarea calciului si a fosforului la nivelul intestinului subtire, precum si in fixarea acestora in oase si in dinti, rezultand o mineralizare osoasa corecta. Vitamina D aduce si alte beneficii organismului cum ar fi:

  • imbunateste functiile tiroidei, paratiroidei si hipofizei
  • ajuta la prevenirea rahitismului, osteoporozei si fracturilor
  • asigura o functie neuromusculara normala
  • ofera protectie in aparitia unor afectiuni cronice cum sunt: afectiunile cardiace (hipertensiunea arteriala, angina, insuficienta cardiaca), obezitatea sau diabetul
  • sustine dezvoltarea functiilor creierului si optimizeaza activitatea mentala pe parcursul vietii, contribuind la ameliorarea simptomelor depresiei
  • creste activitatea sistemului imunitar, astfel reducand riscul de aparitie a infectiilor respiratorii si astmului
  • moduleaza activitatea celulara, fiind implicata in procese de proliferare, diferentiere si apoptoza celulara
  • potenteaza functiile altor vitamine (A si C) in organism
  • contribuie la prevenirea unor boli autoimune ca artrita reumatoida, scleroza in placi si bolile inflamatorii intestinale

Sunwave - Sun D3 60cps

Necesarul zilnic de vitamina D (exprimat in unitati internationale), recomandat pentru a preveni carenta si stabilit pentru o expunere minima la soare este urmatorul:

  • persoanele cu varste cuprinse intre 1 si 70 de ani, femei gravide si lauze: 600 UI/zi (15 mcg)
  • persoanele peste 71 de ani: 800 UI/zi (20 mcg)

Dozele pot fi ajustate de catre medic, in functie de nevoile individuale ale fiecarei persoane. Fiind o vitamina liposolubila, exista riscul de acumulare si toxicitate, totusi acest risc nu apare la o administrare zilnica sub 2000 UI (50 mcg).

Deficitul de vitamina D poate aparea din cauza unui aport inadecvat din alimentatie, absorbtiei reduse la nivel intestinal, metabolismului anormal sau rezistentei la efectele vitaminei D. Categoriile de persoane predispuse la a dezvolta carenta de vitamina D sunt, in general, sugarii si copiii mici (Lysi Ulei din Ficat de Cod pentru Copii, 240 ml), din cauza ritmului de crestere alert, dar si varstnicii peste 65 ani din cauza alterararii sintezei cutanate a precursorilor de vitamina D (scaderea elasticitatii pielii odata cu imbatranirea) si din cauza riscului de subnutritie, a lipsei de expunere la soare (mobilitatatea redusa etc.). Alti factori de risc pentru deficitul de vitamina D sunt: pielea inchisa la culoare, obezitatea (IMC peste 30 Kg/m2), modul de viata sedentar, co-medicatia (anticonvulsivante, glucocorticoizi) care interfereaza cu metabolismul vitaminei D. Carenta de vitamina D se poate manifesta prin dureri musculare, slabiciune musculara si dureri osoase la orice varsta. Pentru a obtine necesarul de vitamina D consuma:

  • ulei de peste
  • ulei de ficat de cod
  • peste gras (cod, somon, ton, sardine)
  • margarina
  • galbenus de ou
  • ficat
  • carne de vita
  • lapte si iaurt integral
  • cereal fortificate
  • anumite tipuri de ciupeci
  • portocale

Deoarece exista un numar limitat de alimente care contin vitamina D, in anumite situatii, poate fi necesara administrarea de suplimente de vitamina D. Aceste suplimente nu trebuiesc administrate cu anumite medicamente datorita interactiunilor ce pot genera efecte nocive asupra sanatatii:

  • medicamentele antiepileptice (fenitoina, fenobarbitalul, carbamazepina)
  • medicamente pentru tratarea tuberculozei (rifampicina, izoniazida)
  • barbiturice, heparina, medicamente antifungice (ketoconazolul)
  • medicamente recomandate pentru afectiuni cardiovasculare (digoxina, glicozida cardiotonica)

Ce mai astepti? Pregateste-ti organismul pentru sezonul rece printr-o imunizare ca la carte cu ajutorul vitaminelor, mineralelor si acizilor grasi de mai sus: magneziu, fier, vitamina E, Omega 3 si vitamina D.  

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos