Sfatul specialistului pentru luna martie: Cum tinem alergiile la distanta?

8 minute citire

- 27/03/2023
Ultima actualizare: 27/03/2023

Sfatul specialistului pentru luna martie: Cum tinem alergiile la distanta?

Ce sunt alergiile?

Primavara este perioada de debut a alergiilor sezoniere: rinita, conjunctivita si uneori astmul. Numeroase persoane dezvolta o serie de manifestari neplacute declansate de catre alergenii sezonieri (in special de polenul unor plante), cum ar fi: secretii nazale apoase sau nas infundat, stranuturi repetate, mancarimi la nivelul nasului, ochilor, cerului gurii sau gatului, uneori insotite de senzatie de usturime sau durere. Unele persoane sunt alergice la polenul arborilor si arbustilor, altele sunt alergice la polenul de graminee (cereale).

Alergia reprezinta o reactie anormala, exagerata (o sensibilitate acuta) a sistemului imunitar fata de anumite substante, denumite alergeni, care sunt inofensive pentru organismele sanatoase. Reactiile alergice pot fi provocate de o varietate de alergeni: polen, acarieni, praf, mucegai, parul animalelor, metale (nichel, cobalt), produse cosmetice (etilendiamina - substanta continuta in vopseaua pentru par), produse alimentare (unt de arahide, fructe de mare, lactate etc), produse menajere (clorul utilizat in compozitia inalbitorilor pentru rufe), medicamente (aspirina, penicilina, sulfamide, procaina etc), coloranti, conservanti, parfumuri, veninul de la intepaturile de insecte si altele. De asemenea, aceste reactiile alergice se pot declansa si in cazul unor evenimente neplacute, de stres sau prezenta unor factori fiziologici cum sunt frigul sau caldura. Pentru unele persoane insa, mici cantitati de alergeni pot genera uneori reactii grave. In functie de locul de patrundere in organism a alergenului, alergiile pot fi localizate la nivel respirator, digestiv, cutanat sau, in formele grave, la nivelul intregului organism.

  • Alergiile respiratorii sunt declansate de obicei de alergenii vehiculati de aer ce ajung in organism prin inhalare (respiratie).
  • Alergiile alimentare apar dupa consumarea unui anumit aliment sau datorita aditivilor alimentari din unele alimente.
  • Alergiile cutanate pot fi alergii de contact (apar la contactul cu substanta sau planta alergizanta: iarba, flori), pot insoti alergiile respiratorii sau pot fi semnul unor alergii alimentare sau medicamentoase/chimice.

In toate cazurile cand se cunoaste substanta responsabila de aparitia alergiei se impune suprimarea definitiva a contactului cu aceasta, daca este posibil. Mecanismul de producere a alergiilor se realizeaza la cateva minute de la contactul organismului cu alergenul, cand se produc anticorpi care formeaza complexe antigen-anticorp ce determina eliberarea de mediatori chimici (histamina, leucotriene, interleukine), care provoaca simptomele specifice alergiilor: inflamatii locale in eczeme (urticarie), ingustarea cailor respiratorii in astm (sufocare), cantitati mari de mucus in rinita alergica, cresterea permeabilitatii vasculare ce favorizeaza extinderea inflamatiei in tot organismul, cu scaderea severa a tensiunii arteriale pana la soc anafilactic.

Cauzele alergiei de primavara

Polenul eliberat in atmosfera de plante si pomi este principalul factor care declanseaza alergia de primavara, numita si alergia la polen sau febra fanului. La contactul cu polenul din aer, persoana alergica sufera o dezeechilibrare a sistemului imunitar, aparand astfel o inflamatie localizata (nazala, oculara) sau extinsa a mucoaselor ce interactioneaza cu granulele de polen. Prin intemediul fluxului de sange, produsii de inflamatie se raspandesc in intreg organismul. Predispozitia genetica joaca un rol important in manifestarile alergice. In general, afectiunea debuteaza in copilarie sau la inceputul varstei adulte si poate disparea odata cu imbatranirea. Calendarul (aproximativ) al aparitiei unor tipuri de polen care constituie factori alergizanti, poate fi redat astfel:

  • februarie - aprilie: arin, castan, mesteacan, plop, frasin, fag, salcie, salcam, pelin, patlagina;
  • mai - iunie: graminee (ovaz, secara, grau, orz), stejar, castan, mesteacan, soc, tei;
  • iulie - septembrie: urzica, patlagina, tei, stejar, ambrozie.

Cantitati semnificative de polen sunt eliberate de la primele ore ale diminetii, atingand un nivel maxim dupa amiaza, care scade treptat spre seara odata cu depunerea.

Simptomele alergiilor de primavara

Simptomele ce apar la nivelul organelor-tinta (poarta de intrare a polenului in organism) sunt:

  • stranut in salve
  • inflamatia si inrosirea mucoaselor de la nivelul nasului si a ochilor
  • rinoree sau secretie nasala apoasa, abundenta
  • obstructie nazala sau nas infundat
  • prurit sau senzatia de mancarime la nivelul nasului, fetei si al ochilor (poate aparea si in gat sau urechi)

Uneori, in cazul unor alergii cornice sau in prezenta unor alergeni agresivi (polenurile Artemisia si Ambrozia) pot aparea si manifestari de tip astmatiform: tuse, wheezing – respiratie suieratoare, dificultate in respiratie, in special in a elimina aerul din piept. Simptomele alergice sunt mai accentuate in zilele cu vant si mai reduse pe timp ploios, cand cantitatea de polen este mai scazuta.

Tratament medicamentos

Pentru a preveni agravarea si cronicizarea alergiilor, acestea trebuie tratate de la primele semne, cand se impune un consult medical de specialitate. Tratamentul alergiilor vizeaza fie combaterea simptomelor, fie depistarea cauzei alergiei. Prin urmare, exista doua tipuri de tratament:

1. Tratamentul simptomatic din care fac parte medicamentele antialergice, decongestionantele nazale/oculare si medicamentele anti-inflamatorii.

Acestea controleaza alergia (fara a influenta cauza acesteia), ajutand la remiterea simptomelor. Prima alegere sunt medicamentele antialergice (antihistaminice) orale (Claritine) care inhiba eliberarea si efectele histaminei, ameliorand astfel rinoreea, stranutul, senzatia de mancarime si ochii inlacrimati. Sunt utilizate sub forma de comprimate pentru adulti sau sub forma de sirop sau picaturi pentru copii. Antihistaminicele pot provoca uneori somnolenta, de aceea se administreaza seara si nu sunt indicate conducatorilor auto. Consumul de alcool pe durata tratamentului este contraindicat, crescand efectul sedativ. Pentru un efect mai rapid de reducere a secretiilor nazale si pentru a diminua procesul inflamator, se pot folosi produse farmaceutice care asociaza antihistaminice cu decongestionante nazale sub forma de comprimate. Administrarea acestora este insa limitata.

Antistaminicele topice (locale) se aplica local la nivelul ochilor sau nasului si se pot asocia cu medicatia orala. Acestea pot fi sub forma de picaturi (Vibrocil), spray-uri (Bixtonim) care ajuta la ameliorarea congestiei nazale, sau preparate oculare. Decongestionantele nazale nu trebuie utilizate mai mult de cinci pana la sapte zile, intrucat creeaza dependenta, ataca mucoasa, subtiind-o, iar in final, dupa luni sau uneori ani de folosire, cauzeaza pierderea mirosului si chiar a gustului. De aceea, unele produse (spray-uri) decongestionante (precum Olynth HA)contin in compozitie si acid hialuronic, substanta care protejeaza si hidrateaza mucoasa nazala pe durata tratamentului.

Atunci cand terapia cu antihistaminice orale nu a fost eficienta, medicul apeleaza la o alta categorie de medicamente, care reduc inflamatia organismului in caz de alergii. Aceste medicamente pot fi:

  • non-cortizonice (montelukast) – substante care inhiba actiunea inflamatoare a mediatorilor (leucotrienelor) de la nivelul cailor respiratorii. Se prezinta sub forma de comprimate care se administreaza pe cale orala si se pot utiliza individual sau/si in asociere cu corticosteroizi.
  • cortizonice - spray-uri care se adreseaza organelor tinta, nas si plamani, cunoscute pentru efectul benefic anti-inflamator local, cu evitarea aparitiei reactiilor adverse sistemice. Acestea pot fi folosite in locul sau impreuna cu antihistaminicele orale, efectul lor instalandu-se mai greu dar fiind de lunga durata.

Desi efectele secundare ale spray-urilor ce contin corticosteroizi sunt rare, acestea pot include uscaciune nazala, iritatie si chiar sangerari nazale. In unele cazuri, aceste spray-uri sunt administrate cu 1 sau 2 saptamani inainte de a incepe sezonul polenului si se continua pe toata perioada sezonului.

2. Tratamentul etiologic sau imunoterapia este medicatia care trateaza cauza alergiei. Aceasta terapie de desensibilizare se aplica atunci cand cea cu medicamente nu are eficienta si consta in injectarea unor doze progresive de substante alergene. Este eficienta in cazul alergiilor la polen sau acarieni.

Adjuvanti

Alaturi de tratamentul de baza, este necesara excluderea din alimentatie a alimentelor bogate in aditivi dar si utilizarea de suplimente ce contin vitamine (A,E,C, complexul de vitamine B ) si minerale precum calciu, magneziu, zinc, seleniu care pot sustine organismul in combaterea simptomelor neplacute ale alergiilor.

Homeopatia ofera si ea remedii care lupta cu succes impotriva alergiei la polen.

Gemoterapia foloseste extractele naturale cu efect de cortizon care cresc puterea de aparare a organismului si diminueaza reactiile alergice. Dintre extractele gemoterapice cu care se poate interveni in cazul alergiilor amintim extractele de muguri (coacaz negru, stejar, mesteacan calin, fag, nuc, smochin) si extractele de mladite (rozmarin, maces).

Alte remedii naturale sunt reprezentate de plantele cu actiune detoxifianta si depurativa care contribuie la atenuarea simptomelor alergiei respiratorii: urzica, papadia, mesteacanul, brusturele, trei-frati-patati, coada-soricelului, socul, busuiocul, ghimbirul. Acestea se pot administra singure sau in diverse asocieri, sub forma de siropuri, ceaiuri, tincturi sau comprimate. Tratamentul este indicat 15-20 de zile sau preventiv, inainte de aparitia sezonului specific alergiilor respiratorii.

10 Sfaturi pentru alergici

  1. Evitati activitatile exterioare dimineata, cand densitatea polenului este foarte mare, sau apelati la o masca de protectie pentru nas si gura.
  2. Nu utilizati haine din materiale sintetice, care, prin frecare produc un camp electrostatic ce atrage alergenii.
  3. Pastrati pe cat posibil usile si ferestrele inchise pe timp de primavara, inclusiv noaptea, pentru a limita patrunderea alergenilor. Folosirea unui purificator (Purificator de aer cu aromaterapie si cromoterapie) cu sau fara sistem de ionizare a aerului va poate ajuta in acest sens. Unele au chiar un filtru special pentru polen. Curatati cat mai des filtrele de aer si toate locurile din casa unde se poate depozita polenul (mobila, grilajele de aerisire etc).
  4. Indepartati cat mai des posibil alergenii de pe haine sau pantofi; acestia se pot acumula in par, pe fata sau pe maini si se impune inlaturarea lor prin spalare cu apa.
  5. Curatati nasul cu ajutorul spalaturilor nazale cu apa de mare sau ser fiziologic („dusuri saline”).
  6. Purtati ochelari de soare pentru a va proteja ochii impotriva polenului.
  7. Aspirati locuinta de doua ori pe saptamana pentru a inlatura eficient alergenii si purtati o masca pentru a evita inhalarea acestora.
  8. Animalele se tin numai afara sau numai in interior, pentru a diminua aducerea in casa a alergenilor.
  9. Limitati contactul cu substante iritante (solutii de curatat in casa, spray-uri pentru insecte, deodorante, fum de tigara etc).
  10. Nu va mutati in alta zona geografica, evitati zonele cu vegetatie si e preferabil mersul la mare in perioada alergenilor.

Stiati ca alergia sezoniera poate afecta calitatea vietii unei persoane mai mult decat diabetul zaharat?

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos