Ce sunt OTC-urile, medicamentele fara prescriptie medicala si cum se pot comanda online

6 minute citire

- 14/06/2023
Ultima actualizare: 01/09/2023

Ce sunt OTC-urile, medicamentele fara prescriptie medicala si cum se pot comanda online

In ultimii ani, experienta de a procura medicamentele de care avem nevoie s-a schimbat. Daca inainte era nevoie sa mergem in farmacie pentru orice fel de medicament, acum putem cumpara online medicamente OTC din confortul propriei locuinte si in conditii de deplina siguranta. Inainte de a vedea cum se pot comanda online medicamente, va oferim cateva informatii cu privire la clasificarea acestora si modul lor de eliberare.

Ce sunt medicamentele si cum se clasifica?

Conform Legii 95/2006,  medicamentul este definit ca:

a) orice substanta sau combinatie de substante prezentata ca avand proprietati pentru tratarea sau prevenirea bolilor la om;

sau

b) orice substanta sau combinatie de substante care poate fi folosita sau administrata la om, fie pentru restabilirea, corectarea sau modificarea functiilor fiziologice prin exercitarea unei actiuni farmacologice, imunologice sau metabolice, fie pentru stabilirea unui diagnostic medical.

In functie de modul de eliberare, medicamentele se clasifica in:

  • medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala (OTC)
  • medicamente care se elibereaza cu prescriptie medicala (Rx)

Modul de eliberare a medicamentului precum si alte informatii folositoare sunt precizate pe cutia acestuia si in prospect.

Ce sunt medicamentele OTC?

Medicamentele OTC (Over The Counter) pot fi cumparate direct din farmacia comunitara (sau din farmacia online) fara a fi necesara o prescriptie medicala.

Aceste medicamente sunt destinate pentru tratamentul simptomatic al unor afectiuni minore si se pot utiliza fara supravegherea directa a unui medic, fiind considerate sigure si eficiente. OTC-urile sunt recomandate tratarii afectiunilor comune precum: dureri usoare, raceala, tuse, alergii minore, tulburari de tranzit sau indigestie.

Printre cele mai comune medicamente OTC sunt:

  • analgezice-antipiretice (paracetamol);
  • antiinflamatoare de uz sistemic sau local (ibuprofen, diclofenac);
  • decongestionante (orale – pseudoefedrina sau locale – xylometazolina);
  • medicamente pentru tuse: expectorante (acetilcisteina, guaifenesina), antitusive (oxeladina);
  • medicamente pentru dureri de gat (antiseptice, anestezice locale, antiinflamatoare);
  • antiacide (hidroxid de aluminiu, hidroxid de magneziu) - pentru a calma arsurile stomacale si disconfortul asociat cu indigestia;
  • laxative (bisacodil) – pentru a trata constipatia usoara;
  • antidiareice (loperamid, diosmectita);
  • antihistaminice orale (cetirizina, loratadina) – pentru a trata afectiuni precum urticaria sau rinita alergica.

Pentru a utiliza in mod sigur si corect medicamentele OTC, este important sa citim cu atentie eticheta si prospectul, iar daca avem nelamuriri, trebuie sa cerem sfatul unui specialist (medic sau farmacist).

Ce sunt medicamentele Rx?

Rx-uri sunt acele medicamente ce necesita o prescriptie de la un medic autorizat inainte de a putea fi achizitionate de la farmacie.

Ele sunt adesea utilizate pentru tratamentul afectiunilor mai grave, cum ar fi bolile cronice, infectiile, afectiunile psihice sau alte conditii medicale care necesita supravegherea si evaluarea atenta a unui cadru medical.

Atunci cand un medic prescrie un medicament Rx, acesta ia in considerare diagnosticul, simptomele pacientului, istoricul medical, eventuale alergii, dar si alte informatii relevante pentru a stabili ce medicament este potrivit pentru pacient si in ce doza. Acest proces asigura faptul ca pacientul primeste tratamentul adecvat si sigur pentru afectiunea sa.

Medicamentele Rx pot include antibiotice, medicamente pentru afectiuni cardiace, medicamente antidepresive, medicamente pentru afectiuni endocrine si multe altele.

Medicamentele eliberate pe baza de reteta se pot prescrie sub mai multe forme:

  • P6Lsau P–6L – medicamente care se elibereaza cu prescriptie medicala care nu se retine in farmacie (se poate reinnoi). Aceasta este valabila 6 luni, timp in care pacientul poate solicita lunar tratamentul; de regula, se utilizeaza prescriptia medicala simpla (pe suport hartie).
  • PRFsau P–RF – medicamente care se elibereaza cu prescriptie medicala care se retine in farmacie (nu se reinnoieste). Prescripta medicala poate sa fie simpla (pe suport hartie) sau electronica (care se deconteaza de casele de asigurari de sanatate integral sau in diferite procente);
  • Ssau PR – medicamente care se elibereaza cu prescriptie medicala restrictiva, rezervate pentru utilizarea in anumite domenii specializate;
  • PS– medicamente care se elibereaza cu prescriptie medicala speciala (stupefiante si psihotrope)

Care este diferenta dintre OTC-uri si RX-uri?

Dupa cum am vazut deja, diferenta principala dintre OTC-uri si Rx-uri este reprezentata de modul in care acestea pot fi obtinute si utilizate de catre pacienti.

Rx-urile necesita prudenta mai mare si supraveghere, motiv pentru care se elibereaza doar dupa un consult medical.

Desi medicamentele OTC se pot pot procura direct din farmacie si se pot utiliza fara supravegherea unui medic, tot pot aparea efecte adverse neplacute si supradozari in cazul folosirii necorespunzatoare.

De aceea, pentru a obtine un efect optim si pentru a evita reactiile nedorite, este important de respectat informatiile mentionate in prospect.

Cum se pot achizitiona medicamente OTC de pe mattca.ro?

Medicamentele OTC se comanda direct de pe site, dupa autentificarea in cont.

Pentru a ne asigura ca produsul comandat este potrivit pentru dumneavoastra si nu interactioneaza cu un eventual alt tratament, este necesar sa completati un formular in care vi se solicita informatii precum:

  • Data nasterii
  • Greutate
  • Inaltime
  • Tratament curent
  • Eventuale alergii
  • Starea de sarcina sau alaptare

Mentionam ca aceste date sunt confidentiale.

Pentru aceasta categorie de produse nu este acceptata plata ramburs, plata se face doar cu cardul. Plata online este securizata, iar efectuarea acesteia reprezinta confirmarea comenzii si intelegerea dumneavoastra ca medicamentele OTC nu se pot returna.  Produsele achizitionate vor fi livrate direct la domiciliul clientului. 

Cum se pot achizitiona medicamente Rx de pe mattca.ro? 

Medicamentele Rx nu se pot comanda cu livrare la domiciliul clientului.

Pentru medicamentele RX se poate trimite prescriptia medicala fie pe e-mail fie pe whatsapp.

Puteti suna la +40 771 707 659, iar farmacistii va vor furniza toate detaliile necesare. Veti fi contactat telefonic de farmacistul care va pregateste reteta si veti discuta cu acesta despre fiecare substanta activa in parte, pentru a va asigura ca primiti medicamentul dorit. De asemenea, veti afla disponibilitatea medicamentelor, modul lor de utilizare si costul retetei.

Medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala se platesc la ridicare din farmacie, fie numerar, fie cu cardul.

De ce este important sa comandam medicamente OTC de pe o farmacie autorizata?

O farmacie online autorizata, precum mattca.ro, isi asuma responsabilitatea de a livra si de a depozita coletele ce contin medicamentele comandate in conditiile de temperatura si umiditatate recomandate de producator.

De asemenea, asigura calitatea medicamentelor si protejarea acestora impotriva deteriorarii si falsificarii.

Cum va puteti asigura ca farmacia online este autorizata?

Pentru a va asigura ca o farmacie online este autorizata si de incredere, puteti urma urmatorii pasi:

Verificati autorizatia de functionare: Verificati daca farmacia online are autorizatie de functionare pentru a vinde medicamente si produse farmaceutice. Pe site-ul mattca.ro autorizatia de functionare se gaseste in sectiunea "Asistenta". Alte informatii utile puteti gasi in sectiunea "Despre noi".

Verificati adresa fizica: Verificati daca farmacia online are o adresa fizica valabila si contactati numarul de telefon furnizat pentru a va asigura ca este functional. Puteti utiliza, de asemenea, servicii de cautare online pentru a verifica adresa farmaciei.

Cititi recenzii si feedback: Cititi recenzii si feedback de la alti clienti. Acestea va pot oferi o perspectiva asupra experientelor altor persoane cu farmacia online.

Cumparand de pe o farmacie autorizata puteti fi siguri ca veti primi medicamentele comandate de dumneavoastra in cele mai bune conditii. In plus, veti avea mai mult timp pentru familie si cei dragi.

 

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii suplimentare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie. Este interzis consumul abuziv de medicamente. Pentru utilizarea de OTC-uri este necesara si recomandarea medicului.

Farmacist specialist in farmacie clinica

Larisa-Mihaela Lisita 

Bibliografie:

  • ANMDM (Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania)
  • CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate)

 



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos