Mituri despre diabet

6 minute citire

- 19/05/2022
Ultima actualizare: 19/04/2023

Mituri despre diabet

A sti lucrurile corecte atunci cand vine vorba despre diabet este important nu doar pentru cei care sufera de aceasta boala, ci si pentru membrii familiei, prieteni sau colegi. Uneori poate fi intr-adevar dificil sa poti face o selectie intre lucrurile adevarate si zvonuri, mai ales cand un medic nu te sfatuieste in permanenta. Mituri precum ca "diabetul este o boala mortala" sau  "oricine mananca dulciuri se poate imbolnavi de diabet" sunt  transmise de persoane care nu sunt foarte bine informate.

Mai jos vei gasi o serie de astfel de mituri si explicatii elocvente pentru fiecare dintre acestea.  

Mit: Diabetul de tip II este o forma usoara de diabet

Explicatii: Diabetul este o boala destul de grava care nu ar trebui ignorata. Poate fi tinuta intr-adevar sub control si persoana bolnava poate avea o viata frumoasa, dar, in orice caz, fara tratamentul corespunzator, poate duce la complicatii serioase. Ar fi bine sa stii ca diabetul provoaca mai multe morti intr-un an decat cancerul de san si SIDA. Doi din trei oameni care au diabet mor din cauza unei boli de inima sau a unui atac de cord.  

Mit: Daca ai o greutate peste cea normala sau esti obez, in cele din urma te vei imbolnavi de diabet

Explicatii: Greutatea excesiva poate fi un factor de risc in declansarea diabetului, dar si alti factori precum varsta, antecedentele medicale din familie sau chiar rasa pot avea un rol important in dezvoltarea acestei boli. Exista insa persoane care depasesc cu mult greutatea normala si cu toate acestea nu au diabet, asa cum exista si persoane cu o greutate absolut normala care se imbolnavesc de diabet. In orice caz, ar fi bine sa nu existe probleme de greutate intrucat acestea pot cauza alte complicatii pentru organism, nu neaparat diabetul.  

Mit: Diabeticii nu au voie sa manance dulciuri sau ciocolata

Explicatii: Dulciurile sau ciocolata nu sunt interzise pentru diabetici. Atata timp cat sunt impartite in portii mici si se respecta dieta, diabeticii pot manca orice. Complicatiile grave apar atunci cand se fac excese, mancand prea multe dulciuri sau prea multe feluri de mancare ce cresc nivelul glicemiei. Excesele nu sunt recomandate nici oamenilor care nu au diabet, deci asta nu inseamna ca diabeticii nu vor putea manca niciodata prajituri. Vor putea gusta de cateva ori pe luna, doar nu in fiecare zi.

Mit: Diabeticii nu isi pot taia unghiile de la picioare

Explicatii: In mod cert diabeticii isi pot taia unghiile de la picioare, respectand normele de igiena corporala la fel ca toata lumea. Grija pentru picioare este mai mare in cazul diabeticilor pentru ca aceasta boala poate afecta nervii periferici. De aceea este indicat ca in cazul mainilor si picioarelor sa se acorde atentie sporita pentru a se evita anumite leziuni. Daca aveti diabet, este recomandat sa va pastrati unghiile sanatoase, taindu-le pana la capatul degetelor de la picioare. Nu le taiati drept, cu marginile rotunde sau prea scurte, folositi pila si evitati sa  va puneti picioarele intr-o pozitie sau incaltari inconfortabile.  

Mit: Fructele sunt sanatoase, deci diabeticii pot manca oricate poftesc

Explicatii: Chiar daca orice masa bogata in carbohidrati (inclusiv fructele) poate creste nivelul glucozei din sange, asta nu inseamna ca aceste produse ce contin carbohidrati trebuie eliminate din dieta.  Fructele, alaturi de legume, sunt extrem de sanatoase pentru ca reprezinta o sursa de vitamine, minerale si fibre. In plus, nu contin foarte multe calorii. Secretul consta in portiile mici si bine echilibrate in comparatie cu alte tipuri de mancare.  

Mit: Diabeticii trebuie sa manance anumite produse pentru diabetici

Explicatii: Nu este necesar ca un diabetic sa manance diferit fata de restul familiei, atata timp cat mancarea este sanatoasa. Singura diferenta consta in faptul ca persoana in cauza trebuie sa calculeze cu atentie ceea ce mananca: numarul de calorii, tipul si cantitatea de carbohidrati, grasimile si proteinele. Exista pe piata si o serie de produse special realizate pentru diabetici, dar majoritatea dintre acestea nu au un beneficiu concret. Nivelul glucozei din sange este in continuare afectat de aceste produse dietetice care de cele mai multe ori sunt extrem de scumpe. Citeste cu atentie eticheta inainte de a cumpara un produs de acest gen.  

Mit: Diabeticii nu pot practica sporturi

Explicatii: Este chiar recomandat ca diabeticii sa faca miscare pentru a putea contracara anumite complicatii asociate cu diabetul, cum sunt bolile cardiace. Diabeticii ar trebui sa faca cexercitii cel putin 30 de minute in fiecare zi. Evident, este nevoie de aprobarea medicului daca este vorba despre practicarea unor sporturi extreme sau daca se doreste performanta intr-un anumit domeniu. Totusi, nu este imposibil ca diabeticii sa castige competitii sportive, dovada fiind Steve Redgrave care a obtinut medalii olimpice de aur la canotaj.  

Mit: Te poti imbolnavi mai usor de gripa daca ai diabet

Explicatii: Diabetul nu te face mai vulnerabil in fata unor boli contagioase precum raceala. Totusi, este recomandat ca diabeticii sa-si faca vaccinul antigripalpentru ca altfel pot surveni complicatii. In general, vaccinul antigripal este recomandat pentru ca orice infectie sau boala interfereaza cu controlul glicemiei.  

Mit: Persoanele cu diabet vor orbi

Explicatii: Diabetul poate produce multe complicatii, printre care, intr-adevar, si cele ale ochilor. Afectiunile oculare provocate de diabet pot fi contracarate daca se respecta un stil de viata activ si sanatos, daca sunt controlate nivelurile tensiunii arteriale, ale glicemiei si grasimilor din sange, daca se reunta la fumat si daca ochii in sine sunt protejati de razele ultraviolete si de suprasolicitare.  

Mit: Daca urmezi un tratament cu insulina inseamna ca nu ai avut grija ca boala sa nu avanseze

Explicatii: La momentul diagnosticului, este posibil ca nivelul glicemiei sa poata fi controlat prin dieta, exercitii si/sau medicamente orale care iti ajuta organismul sa absoarba glucoza. La un moment dat insa, pancreasul nu va mai produce atat de multa insulina si vei avea nevoie de injectii. Acest fapt nu are nicio legatura cu modul in care diabeticul si-a ingrijit boala, ci e doar o etapa fireasca in progresul acestei afectiuni.  

Mit: Diabeticii trebuie sa evite carbohidratii

Explicatii: De fapt carbohidratii sunt esentiali pentru sanatate, iar diabeticii care mananca cereale integrale, legume, fructe, fasole (produse ce contin din plin carbohidrati) reusesc sa controleze mai bine boala decat cei care aleg diete cu mai multe grasimi. Desi au un efect direct asupra glucozei din sange, carbohidratii nu trebuie evitati. Secretul consta in a diferentia mancarurile care contin carbohidrati buni ( au un indice glicemic mic) si carbohidratii daunatori ( au un indice glicemic mare). In prima categorie se inscriu pastele, cartofii dulci, legumele verzi, fructele proaspete, in timp ce in a doua categorie gasim painea, cartofii albi si zaharul.  

Mit: Ouale cresc nivelul de colesterol

Explicatii: Diabeticii pot manca oua fara nicio problema, dar nu mai mult de patru pe saptamana sau unul pe zi. Ouale trebuie pregatite cu grija intr-o tigaie care nu se lipeste pentru a nu adauga ulei sau unt, ci doar cateva picaturi de ulei vegetal. Se recomanda ca un diabetic sa nu depaseasca 200 de miligrame de colesterol pe zi.  Asa ca daca in dieta ta incluzi si carnea (care iti va adauga colesterol la o masa), ai grija sa nu mananci si oua in aceeasi zi.  

Mit: Ajustand medicatia in continuu orice exces alimentar poate fi contracarat

Explicatii: Este adevarat ca dozele de insulina pot fi ajusate in functie de aportul zilnic de calorii, dar acest lucru nu trebuie utilizat pentru a putea face excese. Modificarea dozei de insulina nu trebuie realizata pentru a permite bolnavului sa manance orice si oricat. In plus, medicamentele orale care controleaza nivelul glicemiei nu pot realiza o asemenea ajustare atat de usor intrucat necesita constanta in administrare. Avand informatiile corecte, persoanele care sufera de diabet pot face alegerile potrivite pentru a-si controla boala. Este de asemenea important ca bolnavii de diabet sa nu fie priviti cu mila sau groaza de catre alte persoane, doar pe baza unor mituri. Chiar daca ai sau nu diabet, trimite acest articol prietenilor tai pentru a-i informa corect si pentru a stopa astfel propagarea zvonurilor daunatoare.

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos