Importanta igienei orale pentru o dentitie sanatoasa

4 minute citire

- 23/03/2018
Ultima actualizare: 19/04/2024

Importanta igienei orale pentru o dentitie sanatoasa

O dentitie sanatoasa si un zambet frumos nu mai este un vis, ci o realitate pe care toata lumea si-o doreste. Igiena orala reprezinta o prioritate pentru fiecare dintre noi, fie ca vorbim despre copii, adulti sau varstnici. Deci, hai sa vorbim despre importanta igienei orale corecte pentru o dentitie sanatoasa! Continua sa citesti articolul si vei afla sfaturi valoroase pe care sa le pui in practica.

Ce este igiena orala?

Igiena orala reprezinta o activitate zilnica ce are rolul de a pastra dintii si cavitatea bucala curate pentru a preveni aparitia cariilor, bolilor parodontale si a respiratiei urat mirositoare. Igiena orala este importanta pentru a avea dinti sanatosi si lucrari stomatologice reusite, cu o durata lunga de viata. Fara o igiena riguroasa, acestea capata un pronostic nefavorabil, iar aparitia cariilor si a bolilor parodontale nu va putea fi evitata.

O igiena orala corecta se recunoaste dupa:

  • Dinti curati, fara resturi alimentare
  • Respiratie placut mirositoare
  • Gingii roz care nu sangereaza la periaj sau la folosirea atei dentare

Ce se intampla daca nu ai o igiena orala corecta?

In cazul unei igiene orale deficitare, placa dentara se depune pe suprafata dintilor, gingiei sau a lucrarilor dentare. Aceasta este o retea de bacterii si resturi alimentare care constituie principala cauza de imbolnavire a dintilor si tesuturilor gingivale. In timp, ea se calcifica, transformandu-se in tartru dentar.

Primul pas: Periuta de dinti

Alegerea periutei de dinti potrivite este primul pas spre o igiena orala corecta si implicit, o dentitie sanatoasa. In functie de starea de sanatate a cavitatii bucale, si in cazul prezentei unei anumite afectiuni, medicul poate recomanda periute de dinti speciale. Asigura-te ca periuta ta de dinti curata eficient si inlatura tartrul de la baza dintilor.

Poti opta pentru o periuta de dinti clasica, care are un maner confortabil ce te ajuta sa-ti periezi dintii mai usor. Este indicat ca periuta de dinti sa aiba perii medii sau moi, pentru ca o periuta cu perii prea aspri irita dintii si gingiile, chiar daca aveti impresia ca va curata mai bine dantura. Pentru cei mai „lenesi”, periuta electrica este o alegere intotdeauna salvatoare. Este practica, are mai multe trepte de viteza si usor de folosit.

Al doilea pas: Periajul

De asemenea, un periaj corect este decisiv in mentinerea unei igiene orale si nu trebuie sa raneasca smaltul si gingia! Este recomandat de minim 2 ori pe zi, dimineata si seara, pentru a avea dinti sanatosi si frumosi. Un periaj corespunzator se realizeaza in 5-6 minute daca folosesti o periuta manuala si in 2 minute daca utilizezi una electrica. Pentru dintii superiori, periajul se incepe de la nivelul implantarii dintelui in gingie spre marginea libera a acestuia, iar la dintii inferiori, invers. Daca efectuam periajul in sens opus si periem de la marginea libera a dintelui spre gingie, nu facem altceva decat sa agresam gingiile si sa impinge filmul bacterian sub acestea.

Este bine sa evitati pastele de dinti cu un nivel ridicat de abrazivitate, deoarece acestea agreseaza dantura. Iti recomandam o pasta de dinti care are in compozitie complexul  microRepair (hidroxiapatita) care apara smaltul reparand microfisurile invizibile cu ochiul  liber, asigurand o remineralizare optima a smaltului si a dentinei. De asemenea are actiune anticarie combinate datorita Zinc PCA si Xilitol. Pentru efectul de albire iti recomandam o pasta cu rezultate evidente si care curata in profunzime, fara a zgaria smaltul.

Al treilea pas: Ata dentara

Utilizarea atei dentare dupa fiecare masa reprezinta un alt pas spre o igiena orala corecta. Tehnica folosirii corecte a atei dentare consta in:

  • se taie o bucata de ata dentara (aproximativ 45 cm)
  • se infasoara ambele capete ale atei in jurul degetelor mijlocii, intre degete lasandu-se aproximativ 3-5 cm de ata dentara libera pentru lucrul efectiv
  • ata se impinge usor intre dinti, urmarind cu grija forma dintelui si curatarea sub baza gingiei, evitand sa traumatizam gingia. Scopul este de a curata suprafetele interdentare, nu gingiile. Ata dentara impregnata cu clorhexidina ajuta la indepartarea mai eficienta a placii dentare.

Al patrulea pas: Apa de gura

Ca si ata dentara, apa de gura completeaza periajul dintilor, deoarece ajunge in zonele in care periajul este complicat. Acestea au in compozitie substante cu rol antiseptic (clorhexidina, cetrimida, extracte din plante: musetel, menta, fenicul, ratania etc). Folosirea apei de gura cel putin 30 de secunde inlatura bacteriile care se afla pe mucoase si care prin periaj nu sunt indepartate, suprafetele cervicale si proximale.

Sfat suplimentar: Consultati medicul stomatolog pentru recomandari personalizate cu privire la produsele de igiena orala potrivite pentru dumneavoastra.

Explorati farmacia online Mattca si descoperiti o gama larga de produse de igiena orala de la branduri de top! Alegeti produsele potrivite nevoilor dumneavoastra si bucurati-va de o dantura sanatoasa si un zambet radiant!

Acest material a fost documentat si scris de farmacistul Salofarm si nu inlocuieste indicatiile medicului. Pentru detalii de utilizare va rugam sa consultati medicul specialist sau medicul de familie.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

Produsul a fost adaugat in cos